Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Creşterea salariilor de bază pentru personalul din educaţie este cuprinsă între 90% şi 150%, pentru învăţământul preuniversitar şi între 33% şi 125% pentru învăţământul universitar, potrivit proiectului Legii salarizării unitare.
Filip Stan
10 apr. 2017, 17:48
Legea salarizării unitare: Profesorii universitari vor avea lefuri cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei

Noul proiect de lege a salarizării prevede ca profesorii universitari să aibă, în anul 2022, salarii de bază cuprinse între 5.625 de lei şi 10.880 de lei.

De asemenea, un rector poate câştiga 16.232 de lei, în timp ce un decan ajunge să fie plătit cu 14.916 lei.

Anexa I – Cap. I lit. B – Reglementari specifice personalului didactic din invatamant

În învăţământul preuniversitar, un profesor debutant cu studii de lungă durată va câştiga 4.098 de lei, în timp ce un profesor cu gradul I va primi lunar un salariu de bază între 4.372 de lei şi 5.517 lei, în funcţie de vechime.

Citeşte şi: Legea salarizării unitare, varianta oficială. Grile de salarizare pe categorii profesionale

Totodată, un profesor cu studii superioare de scurtă durată va câştiga, în 2022, între 4.052 şi 4.600 în funcţie de grad şi de vechime, în timp ce un profesor debutant, cu astfel de studii, va primi 4.007 lei.

Pentru învăţător, educatoare, maistru-instructor cu studii de nivel liceal sunt prevăzute salarii cuprinse între 3.916 lei şi 4.372 de lei, în funcţie de grad şi vechime.

În acelaşi timp, un institutor sau un maistru-instructor cu studii superioare de lungă durată şi grad didactic I poate câştiga între 4.280 de lei şi 4.600 de lei.

De asemenea, potrivit noii legi, un pedagog sau un laborant cu gradul I va câştiga între 3.850 de lei şi 4.087 de lei, iar un supraveghetor de noapte treapta I, 2.570 de lei, transmite News.ro.

Ministerul Educaţiei Naţionale, cu consultarea instituţiilor, unităţilor de învăţământ şi a partenerilor sociali, va stabili gradul funcţiilor de conducere, prin ordin al ministrului, emis în termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi, în funcţie de următoarele criterii: număr de personal, elevi/studenţi, categorii de unităţi, se mai arată în proiectul de lege.

Actul normativ mai prevede ca personalul didactic calificat de predare şi conducere care îşi desfăşoară activitatea în localităţi izolate să primească o indemnizaţie de până la 20 la sută din salariul de bază, în raport cu zona geografică respectivă, diferenţierea pe zone şi localităţi urmând să fie aprobată prin hotărâre a Guvernului.

Personalul didactic din învăţământul special beneficiază de o majorare cu 15 la sută a salariului de bază, iar personalul didactic din învăţământ, inclusiv personalul didactic auxiliar din bibliotecile central-universitare beneficiază de gradaţie de merit, acordată prin concurs.

Această gradaţie se acordă pentru 16 la sută din posturile didactice existente la nivelul inspectoratului şcolar, respectiv al instituţiei de nivel superior, şi reprezintă o creştere cu 25 la sută a salariului de bază detinut.

Gradaţia de merit se atribuie pe o perioadă de patru  ani.

Proiectul prevede ca personalul didactic desemnat să conducă şi să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea viitoarelor educatoare şi a viitorilor învăţători, institutori şi profesori beneficiază de un spor de 10-25 la sută din salariul de bază, în raport cu timpul efectiv lucrat şi calculat în raport cu numărul elevilor sau al studenţilor practicanţi, potrivit regulamentului de practică pedagogică aprobat de Ministerul Educaţiei Naţionale, dacă nu beneficiază de reducerea normei didactice cu două ore pe săptămână.

În plus, potrivit proiectului, personalul didactic care asigură predarea simultană la 2-5 clase de elevi/grupe în învăţământul preşcolar, primar sau gimnazial primeşte o majorare a salariului de bază, după cum urmează: pentru 2 clase de elevi/grupe, o creştere cu 7 la sută a salariului de bază deţinut; pentru trei clase de elevi/grupe, o creştere cu 10 la sută a salariului de baza deţinut; – pentru patru clase de elevi/grupe, o creştere cu 15 la sută a salariului de baza deţinut; pentru cinci clase de elevi/grupe, o creştere cu 20 la sută a salariului de bază deţinut.

De asemenea, personalul didactic care îndeplineşte funcţia de diriginte, învăţătorii, educatoarele, institutorii, profesorii pentru învăţământul primar, profesorii pentru învăţământul preşcolar beneficiază de o majorare de 10 la sută a salariului de baza.

Pentru personalul din instituţiile de învăţământ superior, consiliile de administraţie  pot stabili salarii diferenţiate, cu o creştere de până la 30 la sută a salariului de bază deţinut, în funcţie de specificul activităţii desfăşurate şi de calitatea acesteia. Sumele pentru aceste salarii se vor plăti exclusiv din venituri proprii.

Totodată, personalul didactic de predare din învăţământul superior poate primi un spor pentru conducătorii de doctorat de până la 1 la sută pentru fiecare student-doctorand dar nu mai mult de 10 la sută din salariul de bază, se mai arată în proiectul de lege.

Cei care îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase sau vătămătoare, poate primi un spor de până la 15 la sută din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective, cu respectarea prevederilor legale în vigoare..

Personalul didactic care desfăşoară activitate de predare – învăţare – evaluare în sistemul penitenciar primeşte un spor de până la 15 la sută din salariul de bază.

Salarizarea cadrelor didactice încadrate ca profesor pentru învăţământul preşcolar, respectiv profesor pentru învăţământul primar se face la nivelul încadrării pentru un profesor cu studii superioare din învăţământul preuniversitar, potrivit legea.

DailyBusiness
Scandal la Senat! Angajații îl huiduie pe Bolojan după anunțul reducerii posturilor
Spynews
Ramona Olaru, confesiuni dureroase despre copilăria ei! Și-a promis că nu se va întoarce niciodată în locul în care a crescut. Declarații exclusive la Viața fără filtru
Bzi.ro
Maurice Munteanu dă de pământ cu Melania Trump: „Părul prea coafat ca la concursurile de Miss din Europa de Est!“
Fanatik.ro
Metoda inovativă prin care va fi consolidat un bloc cu risc seismic din București. Are 900 de locatari, dar nu toți vor fi nevoiți să-și părăsească temporar apartamentele
Capital.ro
Călin Georgescu a anunțat în direct: Asta a fost finalul!
Playtech.ro
Prima reacție a Dacianei Sârbu după divorțul de Victor Ponta: Singurii care știu suntem noi. Nu vreau să...
DailyBusiness
Cum reacționează sistemul imunitar în cazul alergiilor de la veninul de albine. Descoperirile făcute de oamenii de știință
Adevarul
Profesorul Cătălin Avramescu, candidat la alegerile prezidențiale: „România ar trebui să dețină arme nucleare pentru a intimida Rusia”
wowbiz.ro
Vește șoc în lumea politică! Victor Ponta și Daciana Sârbu au divorțat după 19 ani de căsnicie
Spynews
”Un bărbat toxic nu se va schimba”. Dana Roba, mesaj tranșant pe rețelele de socializare, după despărțirea de Beniamin | FOTO
Spynews
Ea este Daria, tânăra de 19 ani care s-a stins din viață în accidentul din Craiova. Trei persoane și-au pierdut viața pe DN6: ”Am venit să luăm rămășițele” | FOTO
Evz.ro
Scandalos! Bonusuri de 500.000 de lei la pensionare, în România. Cifra este reală
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
kanald.ro
Pensionarii primesc bani în plus din martie 2025! Cine sunt cei 1 milion de beneficiari
Cancan.ro
Anda Adam participă la Asia Express 2025! Cine e colegul vedetei în emisiunea de la Antena 1
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
Călin Georgescu aruncă bomba. Ce funcție vizează dacă va fi interzis la prezidențiale
StirileBZI
Salariu de 500 de lei pe zi și trei mese, plus loc de cazare! Ce companie oferă aceste beneficii angajaților
Prosport.ro
FOTO. Cum arată fiica legendarului fotbalist. Tânăra divorțează după 9 ani
stirilekanald.ro
Anda, găsită moartă în casă! Câinii începuseră să-i devoreze trupul neînsuflețit
substantial.ro
Sebastian Burduja: Călin Georgescu este un impostor în privința strategiei energetice a României
MediaFlux
PENSIE va fi DIGITALĂ. Anunțul Casei de PENSII pentru TOȚI românii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Nu stăpânești engleza și n-ai habar de securitatea aeroportuară? Poți fi șeful Aeroporturi București