Aceste critici au fost exprimate în debutul dezbaterilor la Legea salarizării unitare din Comisia de muncă din Senat, care a fost sesizată pe fond şi care şi-a propus să elaboreze Raportul până la finalul săptămânii.
Astfel, preşedinte CNSLR Frăţia, Leonard Bărăscu, a ridicat problema plafonării sporurilor la 30%, ceea ce ar ridica dificultăţi majore de plată a personalului medical, care face gărzi sau lucrează în condiţii periculoase.
La rândul său, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a criticat faptul că legea conţine inadvertenţe, dar şi exprimări ambugui, care ar conduce la o interpretare „particulară” a responsabililor de resurse umane ale fiecărei instituţii publice.
Citeşte şi: Olguţa Vasilescu: Inechităţile din sistemul bugetar vor fi corectate abia în 2022
Hossu a spus că Legea salarizării unitare nu mai este una unitară, întrucât unul dintre domenii, cel al administraţiei publice locale, nu are o definiţie în sistemul grilei de salarizare, arată Mediafax.
El a mai arătat că sporul nu trebuie să deformeze ierarhia unei grile, fiind necesar să fie aplicat conjunctural.
Dumitru Coarnă, de la Sindicatul Poliţiştilor, a subliniat faptul că plafonarea sporurilor „goleşte norma de conţinut”, astfel încât creşterea salariului de bază cu 100%, promisă de guvernanţi, ar conduce la scăderea salariilor în plată.
Cosmin Andreica (BNS), a arătat, şi el, că proiectul de lege al salarizării unitare nu impune o salarizare unitară, întrucât „o parte dintre familiile ocuapaţionale beneficiază mai mult decât celelalte”.
La dezbateri, care continuă în momentul transmiterii acestei ştiri, participă şi ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Ea a menţionat, în deschiderea dezbaterilor, că Legea prevede o creştere cu 56% în medie a salariilor bugetarilor, precum şi creşteri de 100% la baza piramidei salariale şi mai mici la vârf.
Ministrul Muncii a subliniat că nu s-a tăiat niciun spor de la familiile ocupaţionale, ci, dimpotrivă, au fost introduse unele sporuri, cum este cazul ANAF, care beneficiază de un spor de 15%.
Vasilescu a ţinut să infirme temerile sindicaliştilor potrivit cărora salariile în plată ar urma să fie mai mici după aplicarea legii. Ea a subliniat că vor exista creşteri de 100% la baza piramidei salariale, iar în Armată vor fi majorări de peste 200%, tot la baza piramidei salariale din acest domeniu.