„La elaborarea Legii-cadru privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice s-a avut în vedere creșterea substanțială a salariilor de bază pentru personalul medical, începând cu anul 2018 (medici și asistente medicale), astfel încât medicul UPU să beneficieze de echivalentul a 3.600 euro pe lună, iar medicul rezident UPU să beneficieze de echivalentul a 1.200 euro/lună”, se arată în expunerea de motive.
De asemenea, documentul vorbește despre o creștere substanțială a salariilor de bază pentru personalul din educație, aceasta fiind cuprinsă între 90%—150%, pentru învățământul preuniversitar și între 33% — 125% pentru învățământul universitar.
Citeşte şi: Legea salarizării unitare: Câţi bani vor câştiga profesorii
Salariile de bază pentru personalul artistic din familia ocupațională „Cultură” vor avea o creștere de 100%, în timp ce salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție pentru personalul din sectorul de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, în special pentru funcțiile cu nivel mai mic de salarizare, procentul e de peste 100%.
La elaborarea documentului s-a avut în vedere creșterea salariilor de bază mici cu un procent mai mare față de celelalte salarii de bază din grila de salarizare, astfel încât raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar se reduce la 1 la 12, față de 1 la 15 cât este în prezent. Prin această măsură, salariile de bază aflate la baza piramidei salariale vor înregistra o creștere accentuată, în jur de 100%, această creștere fiind din ce în ce mai mică pentru salariile aflate în partea superioară a piramidei salariale.
Prevederile legii se aplică etapizat, începând cu 1 iulie 2017, prin acordarea de majorări salariale în anii 2017 — 2021, prin acordarea în anul 2022 a salariilor de bază nominale prevăzute în anexele la lege, iar începând cu anul 2023 salariile de bază se vor stabili prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele la lege cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare la acea dată.