Prevenirea atacurilor cibernetice reprezintă un element extrem de important pentru cetățeanul de rând, acesta fiind principalul beneficiar al infrastructurii cibernetice, iar orice alt atac marginal sau concentrat la adresa sistemului cibernetic reprezintă în fapt, un atac direct la adresa securității fiecărui cetățean al României. Legea vizează doar persoanele juridice furnizoare de internet și nu aprobă accesul fără mandat, la date ce țin de viața personală a cetățeanului.
Evoluția ultimilor ani a făcut ca problematica securității cibernetice, ca parte a securității naționale, să devină prioritară, demersul actual de reglementare fiind necesar pentru dezvoltarea mecanismelor statului de apărare cibernetica.
Asigurarea securității cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră, atât pentru România, cât și pentru țările membre NATO, în acest sens, AID consideră drept o recunoaștere a întregii activități desemnarea Serviciului Român de Informații (SRI) de către Consiliul Suprem de Apărare a Tarii (CSAT), ca instituție responsabilă cu asigurarea securității cibernetice a Ucrainei, împreuna cu celelalte servicii de informații reprezentând statele membre NATO. În cadrul acestui demers internațional se subsumează, din punctul nostru de vedere, și desemnarea prin lege a SRI, ca autoritate unică națională de securitate cibernetica, acest fapt reprezentând atât o recunoaștere a întregii activități desfășurate, până în prezent, în domeniu de către SRI (atât in colaborare cu celelalte servicii naționale sau departamentale de informații: SIE, DIPI, DGAI, cât și în colaborare serviciile de informații euroatlantice). În același timp, această însărcinare reprezintă și o provocare pentru SRI de a depune toate eforturile pentru ca România să poată gestiona corespunzător amenințările cibernetice generate de un mediu de securitate în permanentă schimbare, inclusiv atacuri cibernetice provocate de grupuri teroriste.
AID consideră că actuala Lege va permite autorităților statului să contribuie la preîntâmpinarea unor potențiale prejudicii aduse acestuia prin stabilirea unor linii de acțiune necesare prevenirii și combaterii atacurilor la adresa infrastructurilor cibernetice de interes național.
Senatul a adoptat vineri legea securităţii cibernetice a României, care prevede printre altele ca toţi deţinătorii de infrastructuri cibernetice (reţele de comunicaţii electronice şi telefonice) să permită accesul la datele stocate, despre utilizatorii acestor reţele, serviciilor secrete şi autorităţilor cu atribuţii în siguranţa naţională. Aceste autorităţi nu au nevoie de un mandat emis de o instanţă, aşa cum se procedează de obicei în astfel de cazuri, ci doar de o „solicitare motivată”, despre care legea nu dă detalii.