Legea securităţii cibernetice a fost adoptată. AID susţine şi felicită Parlamentul

Asociația pentru Implementarea Democrației susține și felicită Parlamentul pentru adoptarea Legii securității cibernetice, care sosește într-un moment în care, preocupările privind asigurarea securității infrastructurilor cibernetice sunt din ce în ce mai accentuate, inclusiv la nivel internațional.
Marius Neagu
20 dec. 2014, 08:31
Legea securităţii cibernetice a fost adoptată. AID susţine şi felicită Parlamentul

Prevenirea atacurilor cibernetice reprezintă un element extrem de important pentru cetățeanul de rând, acesta fiind principalul beneficiar al infrastructurii cibernetice, iar orice alt atac marginal sau concentrat la adresa sistemului cibernetic reprezintă în fapt, un atac direct la adresa securității fiecărui cetățean al României. Legea vizează doar persoanele juridice furnizoare de internet și nu aprobă accesul fără mandat, la date ce țin de viața personală a cetățeanului.

Evoluția ultimilor ani a făcut ca problematica securității cibernetice, ca parte a securității naționale, să devină prioritară, demersul actual de reglementare fiind necesar pentru dezvoltarea mecanismelor statului de apărare cibernetica.
Asigurarea securității cibernetice trebuie să constituie, la fel ca până în prezent, o preocupare majoră, atât pentru România, cât și pentru țările membre NATO, în acest sens, AID consideră drept o recunoaștere a întregii activități desemnarea Serviciului Român de Informații (SRI) de către Consiliul Suprem de Apărare a Tarii (CSAT), ca instituție responsabilă cu asigurarea securității cibernetice a Ucrainei, împreuna cu celelalte servicii de informații reprezentând statele membre NATO. În cadrul acestui demers internațional se subsumează, din punctul nostru de vedere, și desemnarea prin lege a SRI, ca autoritate unică națională de securitate cibernetica, acest fapt reprezentând atât o recunoaștere a întregii activități desfășurate, până în prezent, în domeniu de către SRI (atât in colaborare cu celelalte servicii naționale sau departamentale de informații: SIE, DIPI, DGAI, cât și în colaborare serviciile de informații euroatlantice). În același timp, această însărcinare reprezintă și o provocare pentru SRI de a depune toate eforturile pentru ca România să poată gestiona corespunzător amenințările cibernetice generate de un mediu de securitate în permanentă schimbare, inclusiv atacuri cibernetice provocate de grupuri teroriste.

AID consideră că actuala Lege va permite autorităților statului să contribuie la preîntâmpinarea unor potențiale prejudicii aduse acestuia prin stabilirea unor linii de acțiune necesare prevenirii și combaterii atacurilor la adresa infrastructurilor cibernetice de interes național.

Senatul a adoptat vineri legea securităţii cibernetice a României, care prevede printre altele ca toţi deţinătorii de infrastructuri cibernetice (reţele de comunicaţii electronice şi telefonice) să permită accesul la datele stocate, despre utilizatorii acestor reţele, serviciilor secrete şi autorităţilor cu atribuţii în siguranţa naţională. Aceste autorităţi nu au nevoie de un mandat emis de o instanţă, aşa cum se procedează de obicei în astfel de cazuri, ci doar de o „solicitare motivată”, despre care legea nu dă detalii.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
CEC Bank, anunț pentru milioane de români. A apărut opțiunea care le ușurează viața celor care au cont la bancă
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Decizia care schimbă totul. Trump a făcut marele anunț
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Elevii care pot primi 300 de lei de la stat. Condițiile pentru a primi și subvenții de masă, cazare și transport
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat ordin de la UE. Devine obligatoriu în România! Termen până pe 14 aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Programul Rabla 2025. Noua valoare a voucherul pentru maşinile electrice. Ce se întâmplă cu cel pentru diesel
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”