Legea UDMR impune limba romani în administraţia Capitalei. ANALIZĂ

Proiectul de lege negociat de UDMR pentru susţinerea moţiunii PSD împotriva Guvernului Grindeanu ar coborî mult pragurile de componenţă etnică privind folosirea limbii materne în administraţia localităţilor. De fapt, le-ar desfiinţa. Dacă s-ar aplica, limba romani ar deveni obligatorie în administraţia Capitalei.
Bogdan Păcurar
20 iun. 2017, 09:15
Legea UDMR impune limba romani în administraţia Capitalei. ANALIZĂ

Miza proiectului de lege propus de UDMR, privind folosirea limbii materne în localităţile unde există minorităţi, nu sunt marile municipii, ci, din contră, oraşele mici şi comunele.

Proiectul de lege depus de UDMR prevede că „în unitățile administrativ-teritoriale, în care cetățenii aparținând minorităților naționale au o pondere de peste 10% din numărul total al locuitorilor care și-au declarat apartenența etnică sau în care există un număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale, autoritățile administrației publice locale, instituțiile publice aflate în subordinea acestora, organismele prestatoare de servicii publice și de utilitate publică de interes local sau județean, precum și prefecturile, serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale au obligația să asigure în raporturile cu aceștia folosirea limbii materne, în conformitate cu prevederile Constituției, ale prezentei legi și ale tratatelor internaționale la care România este parte”.

UDMR propune folosirea limbii materne în raportul cu autorităţile locale în localităţile unde există minimum 10% populaţie minoritară sau unde există „număr semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”, faţă de pragul de 20%, care este stabilit acum de Legea 215/2001.

Înjumătăţirea pragului la 10%, deşi pare semnificativă, nu înseamnă nimic. De fapt, sintagma „numărul semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale” desfiinţează orice prag.

„Numărul semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”, necesar folosirii limbii materne în localităţile unde există minorităţi etnice, este definit astfel în proiectul UDMR: 

– 10.000 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice în localităţi cu peste 100.000 de locuitori

– 2.000 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice în localităţi cu 50.001 – 100.000 de locuitori

– 1.000 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice în localităţi cu 25.001 – 50.000 de locuitori

– 500 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice în localităţi cu 10.000 – 25.000 de locuitori

– 300 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice în localităţi sub 10.000 de locuitori

Marile municpii

Să vedem cum schimbă proiectul UDMR starea actuală de lucruri. Să începem cu marile municipii cu peste 100.000 de locuitori, luând ca unitate de măsură componenţa etnică declarată oficial la recensământul din 2011, Tabelul 8, Populaţia stabilă după etnie – judeţe, municipii, oraşe, comune 

Municipiul Arad, de exemplu, are populaţie totală de 159.074 de locuitori, din care 125.310 români, 15.396 maghiari, 2.528 romi (restul etniilor sunt nesemnificative cantitativ), potrivit Recensământului din 2001.

Potrivit Legii 215/2001 în vigoare, în Arad nu este obligatorie folosirea limbii maghiare de către autorităţi în raportul cu minoritatea etnică (prag de 20%). Şi nu ar fi obligatorie nici dacă pragul ar coborî la 10% (la limită, maghiarii din Arad reprezintă puţin sub 10% din totalul locuitorilor).

În schimb, s-ar aplica criteriul „Numărul semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”. Din moment ce în Arad (populaţie peste 100.000 de locuitori) trăiesc peste 10.000 de maghiari, folosirea limbii materne ar deveni obligatorie.

Municipiul Oradea: populaţie 196.367 de locuitori, din care 45.305 maghiari, deci se aplică şi acum pragul de 20%.

Municipiul Braşov: populaţie 253.200 de locuitori, din care 16.551 maghiari. Maghiarii nu reprezintă nici 10% din populaţie, în schimb sunt peste 10.000. 

Municipiul Cluj-Napoca: populaţie 324.576 de locuitori, din care 49.565 maghiari. Se aplică pragul de 10%.

Municipiul Baia Mare: 123.738 de locuitori, din care 12.750 maghiari. Se aplică la limită pragul de 10%.

Municipiul Târgu Mureş: 134.290 de locuitori, din care 57.532 maghiari. Se aplică orice prag, sunt mult peste 20%.

Municipiul Satu Mare: 102.411 de locuitori, din care 35.441 maghiari. Se aplică pragul de 20%.

Municipiul Timişoara: 319.279 de locuitori, din care 15.564 maghiari. Deşi aceştia reprezintă circa 5% din populaţie, sunt peste 10.000, deci autorităţile ar trebui să folosească limba maghiară.

Oraşele mici şi comunele

În schimb, în cazul oraşelor mici şi comunelor, lucrurile se schimbă dramatic. Dacă ne uităm la pragurile propuse de UDMR pentru a defini „numărul semnificativ de cetățeni aparținând minorităților naționale”, observăm că este de ajuns ca o comună (care în general au mult sub pragul de 10.000 de locuitori propus de UDMR) să aibă 300 de cetăţeni aparţinând unei minorităţi etnice pentru ca folosirea limbii materne să devină obligatorie. Chiar dacă aceşti 300 de locuitori reprezintă mai puţin de 10% din populaţie.

Iar în această ecuaţie cu numere mici apar şi romii.

Exemple se găsesc nenumărate în Recensământul din 2011. 

Comuna Popeşti, jud. Bihor: populaţie 7.362 de locuitori, din care 320 sunt maghiari, iar 328 romi. În comuna Popeşti, unde aceste două minorităţi reprezintă fiecare sub 5% din populaţie, limba maghiară şi limba romani ar deveni obligatorii în administraţie.

Comuna Ocna Şugatag, jud. Maramureş: populaţie 3.853 de locuitori, din care 300 sunt maghiari. Nu reprezintă nici 10%, în schimb sunt fix 300.

Comuna Podenii Noi, jud. Prahova: populaţie 4.860 de locuitori, din care 326 sunt romi. Nu reprezintă nici 10%, în schimb sunt peste 300.

Comuna Scheia, jud. Suceava: populaţie 9.577 de locuitori (chiar sub pragul de 10.000), din care 348 romi (puţin peste limita de 300 propusă de UDMR). Limba romani ar deveni obligatorie în administraţie.

Aceeaşi situaţie o găsim şi la municipii şi oraşe.

Municipiul Turnu Măgurele: populaţie 24.772 de locuitori, din care 688 romi. Ei reprezintă sub 3% din populaţie, în schimb sunt peste 500, pragul limită pentru localităţile sub 25.000 de locuitori.

Oraş Boldeşti-Scăeni: populaţie 11.137 de locuitori, din care 566 romi. Aceştia reprezintă circa 5% din populaţie, dar sunt mai mult de 500.

Municipiul Bucureşti

Capitala are, potrivit Recensământului din 2011, 1.883.425 locuitori, din care 23.973 sunt romi (sub 1,5%). În Bucureşti limba romani ar deveni obligatorie în administraţie, potrivit proiectului UDMR.

DailyBusiness
Produsul iubit din comunism revine în magazine! Prețul mic va câștiga inimile tuturor românilor
Spynews
Zodiile care vor fi lovite de noroc în perioada 3 - 9 februarie 2025. Acești nativi vor putea să creeze tot ce își doresc în viața lor
Bzi.ro
Cătălin Botezatu a stabilit cui îi lasă moștenirea! Ce îl leagă de Florin Burescu
Fanatik.ro
Cine este patronul 5 to Go. Lanțul de cafenele a împânzit România și a devenit cel mai mare din Europa Centrală și de Est
Capital.ro
Călin Georgescu va fi eliminat! Candidatura lui va fi contestată și respinsă de CCR. A făcut o greșeală imensă
Playtech.ro
Ce trebuie să faci în februarie pentru ca trandafirii tăi să se umple de flori în primăvară. Tratamentul preventiv care îi
DailyBusiness
Ghinionul Bulgariei, norocul României. O fabrică majorează economia noastră cu o mutare strategică!
Adevarul
„Îngerul morții copiilor s-a întors”. Dr. Mihai Craiu, avertisment sumbru despre o boală gravă care face prăpăd: „Nu este glumă!”
wowbiz.ro
Ea este femeia de afaceri care a murit subit într-un salon de înfrumusețare! Avea 35 de ani și era proprietara unui cunoscut magazin de haine
Spynews
Rețeta de papanași a Simonei Gherghe. Ce pune prezentatoarea Mireasa în aluat ca preparatul să iasă pufos 
Spynews
Produsul din casă pe care îl folosești des, fără să știi cât este de periculos. E mai nociv decât folia de aluminiu
Evz.ro
Trei rețete de pâine dietetică. Nu te-ai fi gândit că poate fi preparată din aceste ingrediente
Ego.ro
Imaginile cu Daciana Sârbu de nerecunoscut! Cum arăta înainte să îl cunoască pe Victor Ponta
Prosport.ro
FOTO. Cum arată tânăra care a fost agresată în tren, spre meciul de fotbal
kanald.ro
Se schimbă data de livrare a voucherelor alimentare! Când le vor primi beneficiarii
Cancan.ro
Părinții Alexandrei Măceșanu au cerut ELIBERAREA lui Gheorghe Dincă! Care e motivul HALUCINANT: cer la schimb…
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Verdict crunt pentru Călin Georgescu. Un celebru medic psihiatru: Este un psihopat, un sociopat, un anarhist și un populist
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
stirilekanald.ro
"Ne-ai lăsat singure. Nu ai vrut să îți vezi fetele crescând". Motivul care l-a împins pe Bogdan, tatăl a trei fete mici, să se sinucidă în baie
substantial.ro
Mercenarii români ajunși în siguranță acasă după misiunea din Congo
MediaFlux
TRUMP amenință INCLUSIV ROMÂNIA. Nimeni nu știe ce are de gând să facă
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Gura bate Guru: aurul monoatomic și profetul fără minte