LEGEA VACCINĂRII OBLIGATORII. Proiectul de lege care instituie obligativitatea vaccinării copiilor cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Naţional de Vaccinare, precum şi cu cele din situaţii epidemiologice speciale destinate întregii populaţii sau unor grupuri de populaţie, a fost aprobat de Guvern. Proiectul de lege urmează să fie fie transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare, estimându-se că legea va intra în vigoare la 1 ianuarie 2018.
Răspunderea privind prezentarea copilului la vaccinare revine părinţilor, reprezentantului legal sau, după caz, persoanei care se ocupă de creşterea şi îngrijirea unui copil în baza unei măsuri de protecţie specială. În cazul vaccinării obligatorii, consimţământul pentru vaccinare se prezumă ca fiind dat, iar refuzul de vacccinare a copilului se face în scris.
La data înscrierii într-o colectivitate, instituţia are obligaţia de a solicita prezentarea unei adeverinţe, emisă de către medicul de familie care are în evidenţa sa persoana respectivă, care să ateste efectuarea, respectiv neefectuarea vaccinărilor obligatorii.
Antigenele vaccinale obligatorii la intrarea în colectivitate a copiilor sunt cele împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B.
Categoriile de vaccinări obligatorii sunt:
Copiii vor fi acceptaţi în învăţământ chiar dacă părinţii vor refuza consilierea pentru imunizare şi în final vaccinarea, potrivit ultimului proiect al Legii Vaccinării. În schimb, părinţii ar putea ajunge în faţa instanţei, după ce vor plăti şi câteva amenzi, dacă se vor opune vaccinării la intrarea copilului în colectivitate, fără un motiv medical dovedit cu acte, a explicat medicul Gindrovel Dumitra, coordonator – Grupul de Vaccinologie Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).
Ultima variantă a proiectului Legii vaccinării aduce lămuriri cu privire la realizarea imunizăii, un punct important constând în eforturile medicilor şi alte autorităţilor de a-i informa corect şi constant pe părinţii ezitanţi sau care se opun imunizării asupra importanţei vaccinării şi renunţarea la varianta în care copiii nu ar fi fost primiţi în învăţământ dacă nu ar fi fost vaccinaţi.
„Coloana vertebrală a acestei legi o constituie informarea. Părintele va avea dreptul să fie informat. Când mămica este însărcinată, va primi primele informaţii de la medicul de familie în cea ce priveşte vaccinurile ce vor fi administrate în maternitate. Apoi, la o lună, atunci când practic mămica se prezintă să facă examenul de bilanţ pe care noi îl facem în consultaţiile preventive, va primi un pachet informaţional care va fi construit de Ministerul Sănătăţii împreună cu Grupul Tehnic de Coordonare a Activităţii de Vaccinare. Acest pachet va conţine informaţii standard despre calendarul de vaccinare, deci când trebuie să ajungă copilul la vaccin, la 2 luni, 4 luni, 11 luni şi 12 luni, depinde cum va fi calendarul de vaccinare în viitor, pentru că poate să fie modificat în funcţie de contextul epidemiologic şi de vaccinurile care sunt disponibile pe piaţă şi aşa mai departe”, a explicat coordonatorul Grupului de Vaccinologie – Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF).
Părintele primeşte, la fiecare vaccinare, informaţii despre vaccinul care urmează să fie administrat şi despre posibile reacţii adverse. Cazul părintelui care a refuzat vaccinarea este anunţat Comisiei judeţene de vaccinare, respectiv Comisiei de Vaccinare a Municipiului Bucureşti, după caz.
„În cazul în care va semna acel formular de refuz, atunci medicul de familie este obligat să informeze Comisia judeţeană. În acel moment părintele va intra tot într-un circuit de informare. Comisia judeţeană va cita acel părinte cu o cadenţă de o dată la trei luni. Obligaţia părintelui, prin lege, este să se prezinte la informare. Părintele va fi amendat doar dacă nu se prezintă la informare. Dacă vine la informare, nu primeşte amendă. Apoi, amenda este progresivă. Adică dacă nu s-a prezentat la prima informare, va primi avertisment. Dacă refuză şi a doua informare, primeşte o amendă între 1000 şi 2500 de lei, care va fi aplicată la aceste valori şi la următoarele absenţe, adică nu mai creşte”, a adăugat coordonatorul comisiei de vaccinologie..
Părintele primeşte o amendă curpinsă între 5.000 şi 10.000 de lei dacă refuză vaccinarea după ce copilul intră în colectivitate.
„Intrarea în colectivitate presupune trei tipuri de adeverinţe pentru tot atâtea sutuaţii distincte: o adeverinţă de la medicul de familie din care să rezulte că respectivul copil este vaccinat conform vârstei; să prezinte o adeverinţă care să ateste că are contraindicaţie la vaccinare emisă de către comisia judeţenă şi în acest context trebuie protejat de ceilalţi copii din jur, şi a treia variantă, să se prezinte la comisia judeţeană de unde să primească un calendar de recuperare la vaccinare, fiind obligat legal să termine imunizarea în termen de un an. De exemplu, dacă este dus copilul în colectivitate prima dată în clasa zero, atunci până în clasa I va recupera vaccinarea, dar nu cu toate vaccinurile, ci numai cu cele obligatorii pentru această vârstă, ROR, tetravalent şi Hepatitic B. Nu se mai poate folosi vaccinul hexavalent pentru că acela se administrează până la doi ani. Adică în prima etapă face trei injecţii odată, două peste o lună şi încă două peste încă şase luni de la ultima administrare. Dacă părintele nu se prezintă la vaccinare acum şi nici la comisia judeţeană, acum se aplică acea amendă maximală 5.000-10.000 de lei pentru că în acest moment nu mai este doar o problemă a copilului său, ci este o problemă a întregii colectivităţi. Apoi, dacă până la 18 luni de la intrarea în colectivitate, copilul nu a început schema de vaccinare, comisia judeţeană este obligată să informeze Direcţia judeţeană pentru protecţia copilului, pentru neglijare medicală. Odată sesizată Direcţia pentru Protecţia Copilului, intervin alte organsime, instanţa. Aceasta decide”, a mai spus medicul Gindrovel Dumitra.
În niciun caz nu se pune problema ca acel copil să nu fie primit în colectivitate din cauza părintelui care a refuzat imunizarea copilului.
„Părintele este obligat de toate legile din toată lume să-şi protejeze copilul să-i asigure cea mai bună stare de sănătate. Câtă vreme vaccinarea este recunoscută cu dovezi de necombătut că aduce beneficii maxime atât pentru individ, cât şi mai ales pentru colectivitate, în acest momnet decizia de a nu-l vaccina pe copil reprezintă un atentat la viitorul acelui copil pe care părintele îl produce inconştient, Legea vaccinării are un principiu corect aici, nu copilul este vinovat de decia părinţilor. Copiii ies din şcoală doar într-un singur caz, când este epidemie, pentru că ei, nefiind vaccinaţi, sunt în pericol. Copilul care nu poate fi vaccinat din cauza unor probleme de sănătate trebuie protejat de comunitate. Apoi, vaccinul ROR administrat la un an, 90 la sută dintre copii dezvoltă titrul de antigen protector, 10 la sută nu, de aceea va fi vaccinat din nou la cinci ani , astfel încât procentul creşte la 99 la sută, dar tot mai rămân 1 la sută şi aceşti 1 la sută trebuie protejaţi”, a mai spus medicul.
Elevii vor spune la revedere vacanței mai repede în anul școlar 2017-2018, deoarece școala va începe la data de 11 septembrie și se va încheia pe 22 iunie. Anul şcolar 2017- 2018 are 36 de săptămâni de cursuri, însumând 174 de zile lucrătoare.
Pentru clasele terminale din învățământul liceal, anul școlar are 32 de săptămâni de cursuri și se încheie în data de 25 mai 2018.
Pentru clasa a VIII-a, anul școlar are 34 de săptămâni de cursuri și se încheie în data de 8 iunie 2018. Pentru clasele din învățământul liceal – filiera tehnologică, cu excepția claselor terminale, durata cursurilor este cea stabilită prin planurile – cadru de învăţământ, în vigoare.
Citeşte şi An scolar 2017-2018: Efectele surprinzătoare ale temelor pentru acasă asupra copiilor