Icoana Maicii Domnului stă la loc de cinste în Mănăstirea Hodoș-Bodrog, cel mai vechi lăcaș de ortodoxie românească. Pelerinii care ajung la sfânta mănăstire Hodoș-Bodrog, cel mai vechi așezământ monahal din țară, pleacă de aici cu inima împăcată și toate problemele li se vor rezolva.
Oamenii trebuie doar să își plece genunchii în rugăciune, să se deschidă față de Maica Domnului și să verse lacrimi curate. Oricât de greu pare un hop, Preacurata poate face minuni. Ea nu se oprește niciodată din a le arăta credincioșilor cât de mult îi iubește.
Mănăstirea ar fi fost ridicată de enoriași, după o minune datorată unui taur. În acele vremuri, Hodoș, un animal impunător și neîmblânzit din turma unei văcărițe, a fost văzut zilnic de stăpâna sa săpând pe malul Someșului cu coarnele.
Taurul putea fi urnit din acel loc doar de văcăriță, dar într-o seară, după mai multe săptămâni de săpat, animalul nu a vrut să mai plece. Femeia a încercat să-l alunge, dar taurul s-a supărat și a ucis-o pe loc. La alfarea nenorocirii, sătenii au omorât animalul, dar au vrut să afle ce l-a făcut să se comporte așa.
Citește și: VIDEO. Minune la Mănăstirea Pogleţ din Bacău. Ce s-a întâmplat în timp ce oamenii se rugau pentru ploaie
Căutând în groapa făcută de taur, sătenii au găsit un colț de scândură, apoi o bucată mare de lemn. Țăranii au fost șocați când din pământ au scos icoana Maicii Domnului care-l ținea în brațe pe Iisus. Atunci au înțeles de ce taurul nu voia să plece de lângă acel loc și au cerut îndurare divinității. Minunile nu s-au oprit, în groapă fiind găsită și o căldare plină cu bani.
Țăranii au decis că trebuie să ridice o Mănăstire, pentru a-i face pe plac Domnului. Pentru ca moartea lui Hodoș să nu fie în zadar, capul acestuia trebuia să fie pus la intrarea în biserică, pentru ca lumea să știe mereu de minunea pe care taurul a descoperit-o și pentru că acesta s-a jertfit pentru că a iubit-o pe Fecioara Maria.
O altă legendă spune că la Mănăstirea Hodoș-Bodrog ar fi trăit cu multă vreme în urmă un călugăr cu evlavie la Maica Domnului, pe nume Metodie. Mama lui, care nu a fost de acord ca el să ia drumul mănăstirii, ar fi ajuns într-o zi aici. Când monahul a văzut-o i-a spus că nu au ce să vorbească și i-a spus că el nu mai are mamă, sperând că aceasta se va întoarce acasă.
Îndurerată, femeia a aruncat un blestem puternic asupra copilului său, astfel atunci când va muri, să nu-l primească pământul, așa cum el nu și-a primit mama. Când Metodie a murit, călugării l-au înmormântat creștinește, dar sicriul a rămas la suprafață. Aceștia s-au speriat și au săpat o groapă mai mare, dar sicriul a ieșit din nou.
Citește și: Tocană mănăstirească, reţeta fabuloasă a maicii Domiţiana de la Mănăstirea Răteşti (Buzău)
Fețele bisericești s-au gândit că sigura soluție este ca Metodie să își doarmă somnul de veci într-un mormânt de piatră, la suprafața pământului. Pe zidul mănăstirii a fost pusă o inimă mare de piatră. Legenda spune că oricine pune urechea pe inima călugărului și se roagă cu lacrimi în ochi, va auzi cum aceasta bate.
Drumul Crucii din Vinerea Mare
Potrivit tradiției, anual, în Vinerea Mare, dar și în ziua Adormirii Maicii Domnului, la Mănăstirea Hodoș-Bodrog, enoriașii parcurg Drumul Crucii. Traseul are 14 kilometri, de la Mănăstire spre satul Bodrugul Nou, unde au fost puse 14 cruci, fiecare având o icoană cu una din cele 14 opriri ale Mântuitorului.