Legile Educației au ajuns la Senat. „Săptămâna aceasta avem dezbateri foarte importante pe legislaţia privind educaţia. (…) S-au făcut propuneri cu miile pentru îmbunătăţirea acesteia atât în etapa de dezbatere publică, cât şi cea de dezbatere parlamentară. Săptămâna trecută aceste legi au sosit în Senat şi împreună cu liderii grupurilor parlamentare am stabilit un calendar. S-au centralizat amendamentele şi sunt peste 500, venite din partea multor structuri asociative, din partea instituţiilor, asumate de grupurile parlamentare. (…) Concluziile sunt următoarele: pe data de 19 mai vom avea un raport pe Legile educaţiei, iar săptămâna viitoare, luni, pe data de 22 mai, vom avea votul pe legile Educaţiei. Legile au fost analizate de partidele aflate în coaliţie şi de opoziţie, sunt legi pe care le consider foarte bune. Să ştiţi că această reformă nu este deloc un moft, este o lege care era obligatoriu de modificat dacă vrem să fim şi noi cu elevii, cu materia, cu drepturile profesorilor în anul 2023 şi la nivelul standardelor pe care Europa le cere”, a anunțat Alina Gorghiu, preşedintele interimar al Senatului.
Potrivit Alinei Gorghiu, aceste acte normative au generat „cel mai mare proiect de consultare naţională din ultimele trei decenii”.
„Vorbim de o ‘Românie educată’, care, în opinia noastră, va schimba faţa sistemului de învăţământ. Vom avea un sistem de educaţie adaptat la zilele în care trăim, la solicitările de pe piaţa muncii, (…) un abandon şcolar redus, profesori mult mai bine răsplătiţi pentru efortul pe care îl fac, elevi şi studenţi care să aibă acces la o pregătire mai bună şi la învăţământul dual”, a adăugat Gorghiu.
Ea a menţionat că problema integrării elevilor cu cerinţe educaţionale speciale în învăţământul de masă va fi analizată cu atenţie în cadrul Comisiei de învăţământ.
„Vă asigur că problema integrării elevilor cu CES este de maximă importanţă pentru Partidul Naţional Liberal şi pentru coaliţie. Numărul acestor elevi a crescut foarte mult în ultimul timp – 16.930 de elevi în unităţile de învăţământ special şi 41.468 în unităţile de masă, din care 27.216 beneficiază de sprijin. Practic avem un total 58.298. Suntem nevoiţi să acceptăm realitatea: există copii cu deficienţe grave care, din păcate, nu pot fi integraţi în şcolile de masă. Sunt puţine şcolile de masă care sunt pregătite din perspectiva resursei umane şi a infrastructurii specifice pentru a putea integra aşa cum trebuie copii cu CES. Dincolo de emoţiile fireşti pe care le încercăm cu toţii când discutăm de acest subiect, singura cale realistă pentru a rezolva această problemă constă în crearea cadrului legal pentru investiţia în rezolvarea problemei. Va trebui să alocăm resurse altfel încât şcolile să fie pregătite pentru rezolvarea acestei probleme”, a mai spus Gorghiu.
Senatul este for decizional în privinţa legilor Educaţiei.