Cel mai recent nume de intelectual celebru ce protestează față de noile legi ale educației naționale, prin intermediul unei scrisori publice, este Eugen Simion, critic literar și protesor universitar.
Printre cei care au mai semnat scrisoarea se numără Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Nicolae Manolescu, Alex Ștefănescu, Andrei Marga, Mihail Neamțu, Theodor Paleologu, Adrian Papahagi și Varujan Vosganian, potrivit EduPedu.ro.
Intelectualii români susțin că reformele oficialului PNL reprezintă doar o schingiuire a sistemului educațional românesc și au cerut ca Sorin Cîmpeanu să prelungească dezbaterile publice.
În opinia lui Sorin Cîmpeanu, protestul intelectualilor români este doar o mișcare a unui „grup de interese”.
În urma replicii tăioase a ministrului, Andrei Pleșu, Theodor Paleologu, Mircea Martin și Eugen Simion au reacționat.
„Mă alătur ‘grupului de interese’ înfierat de domnul ministru Cîmpeanu, adică, după calculele sale, celor 0,5% dintre intelectualii țării considerați insignifianți de ilustrul titular al unui doctorat secret. Sistemul educațional românesc este deja într-o stare critică. Noul proiect de lege nu face decît să accelereze procesul de degradare”, a declarat Paleologu.
„Felicitări pentru inițiativă! Constat cu stupoare și tristețe că acest Proiect de lege (a educației !) vizează – în ciuda principiilor declarate – cantitatea, nu calitatea, nivelarea descendentă, nu relevanța, deculturalizarea, nu culturalizarea, demotivarea elevilor (și a profesorilor), nu motivarea și stimularea lor.
Inadecvarea criteriilor pentru disciplinele umaniste este flagrantă, eliminarea tezelor și generalizarea abuzivă, simplificatoare a grilelor reprezintă un atentat la coerența gândirii și a expresiei generațiilor tinere. Digitalizarea (oricum, încă precară la sate) nu compensează aceste deficiențe. Așa ar urma să arate România ‘educată’?”, a transmis Mircea Martin.
„Limba este primul semn de identitate al unei națiuni. Cine are o limbă, are o țară. Toate națiunile cu o veche civilizație își apără limba”, a declarat Eugen Simion.
„Ar fi fost normal ca Ministerul Învățămîntului, văzînd numele înscrise pe lista expeditorilor, să se declare gata de dialog. Intelectualii semnatari să-și aleagă un grup de 5-10 reprezentanți, care să fie invitați la o întîlnire analitică civilizată cu ministrul de resort, căruia, de fapt, i se adresa mesajul lor. Nici vorbă! Ministrul nu vrea dezbatere.
Preferă să dea cu tifla ‘protestatarilor’, cu argumente conspiraționiste și „obiectivități” statistice. Autorii scrisorii nu sînt decît un impur „grup de interese”, pus pe subminarea autorității guvernamentale. Ca să nu mai spunem că sînt doar 100! Păi, se compară ei cu cei 3,5 milioane de elevi cărora le este dedicată legea?! O replică pe măsură ar fi, în acest caz, că nu se compară 100 de inși cu performanțe profesionale clare și recunoscute cu 1 ministru!”, l-a umilit filozoful Andrei Pleșu pe Sorin Cîmpeanu.
Inclusiv asociațiile de elevi, de părinți și reprezentanții societății civile l-au pus la zid pe Sorin Cîmpeanu, pentru că a organizat o dezbatere care a fost doar „un simulacru”. Cei consultați nu au fost ascultați în timp ce vorbeau, fie erau întrerupți, schimbându-se mai departe subiectul, fără a fi oferit feedback.
„(…) Un moment penibil, în care mi-a fost rușine de rușinea domnului Cîmpeanu, care ne-aratat astfel pe față că aceste așa-zise dezbateri și consultări publice sunt doar un simulacru ieftin, menit să ne arunce praf în ochi. Suntem amăgiți că iată, se ține cont și de părerea cetățenilor, când, de fapt, tovarășul ministru nu face decât să pună în aplicare ordinele primite de mai sus, din alte părți, pentru a desăvârși distrugerea sistemului de educație românesc și de a-l face să servească cu totul alte interese decât cel național și cel al românilor și al copiilor noștri (…)”, a relatat printre altele Andrei Dincă, reprezentantul unei organizații de părinți.