Sorin Cîmpeanu, fostul ministru al Educației, propusese, în urmă cu câteva luni, ca la Bacalaureat să fie o singură probă pentru toate materiile, iar acum Ligia Deca vrea o probă scrisă și una orală, separat, doar la Limba și Literatura Română. Nu e scoasă de tot din calcul nici gramatica, iar în funcție de profilul la care învață, elevii vor avea probe specifice, potrivit unor surse Observator.
În ceea ce privește admiterea la liceu, conform unor surse politice, Lidia Deca ar vrea să rămână valabil examenul de Evaluare Națională, dar pe lângă el să existe și un examen de admitere la liceele unde concurența e foarte mare. Unitățile de învățământ vor putea decide dacă vor sau nu să organizeze un astfel de examen de admitere, însă numai după Evaluarea Națională.
Citește și Legile educaţiei, în procedură accelerată. Coaliţia vrea o „Românie Educată” până pe 15 martie
Mai mult, o altă modificare îi privește pe rectorii universităților, care vor avea doar două mandate și vor putea să rămână în funcție cel mult opt ani.
În ședința de marți a coaliției de guvernare, politicienii au decis ca experții din partide să lucreze, alături de Ministerul Educației, din data de 1 februarie pentru ca proiectele Legile Educației să poată fi adoptate de către Guvern până pe 15 februarie, iar Parlamentul să le voteze până pe 15 martie.
Citește și Olimpiade școlare 2023. Când vor susține elevii etapele naționale la Matematică, Fizică și Chimie
Ligia Deca spunea, la final de 2022, că Legile Educației vor fi făcute publice după încheierea procesului de consultare publică, la începutul anului viitor, după vacanţă şi cel mai probabil vor ajunge în Parlament la începutul sesiunii parlamentare din februarie. Ministrul Educației a precizat că aceste legi vor viza bunăstarea elevilor şi creşterea echităţii în sistem, astfel că ar trebui aşteptate cu bucurie.