Legile Justiţiei. Comisia specială a revenit asupra articolului privind super-imunitatea pentru magistraţi şi l-a respins

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a revenit marţi asupra amendamentului susţinut de USR privind introducerea imunităţii sporite pentru magistraţi şi l-au respins, după ce reprezentanţii USR au anunţat că îşi retrag propunerea.
Romania TV
12 dec. 2017, 14:42
Legile Justiţiei. Comisia specială a revenit asupra articolului privind super-imunitatea pentru magistraţi şi l-a respins

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea că magistraţii nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea CSM, solicitând respingerea acestuia.

Stelian Ion a susţinut că amendamentul a fost adoptat iniţial la propunerea şi cu susţinirea USR pentru că dezbaterile în comisie s-au desfăşurat în prea mare viteză.

La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus că, din moment ce iniţiatorul nu îşi mai susţine amendamentul, acesta se consideră anulat, astfel încât nu va figura în raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai susţinut amendamentul, deşi figura ca iniţiator alături de USR.

”Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infractiuni săvârşite în exercitarea atributiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Sectiei pentru judecători sau procurori, după caz. Dispozitiile alin. (4) se aplica in mod corespunzator”, se arăta în amendamentul adoptat iniţial de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR şi ALDE.

În legea în vigoare, imunitatea magistraţilor era doar pentru percheziţie, reţinere, arestare preventivă sau arest la domiciliu.

Legile Justiţiei: Raportul pentru legea privind funcţionarea CSM, adoptat de comisia specială

Comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a finalizat marţi dezbaterea legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, adoptând un raport de admitere cu 13 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR). Actul normativ urmează să intre miercuri la dezbatere şi vot final în plenul Camerei Deputaţilor, alături de legea 304/2004 privind organizarea judiciară, al cărei raport a fost finalizat luni de către comisia specială.

„Bănuiesc că legea va trece mâine (miercuri – n. red.) prin Cameră şi va merge la Senat”, a spus preşedintele comisiei speciale, social-democratul Florin Iordache, la finalul dezbaterilor.

Cea mai controversată modificare anunţată la legea privind funcţionarea CSM – scoaterea Inspecţiei Judiciare din subordinea Consiliuloui Superior al Magistraturii – a fost abandonată în ultimul moment de către PSD.

Astfel, Inspecţia Judiciară (IJ) va rămâne în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi nu va fi transformată într-o instituţie independentă, aşa cum se prevedea în iniţiativa de modificare a legii 317/2004. Propunerea ca IJ să rămână în continuare în cadrul CSM a fost făcută chiar de PSD şi susţinută de preşedintele comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, cel care a argumentat că astfel se păstrează garanţia independenţei Inspecţiei.

„Inspecţia Judiciară este structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul Bucureşti”, se arată în amendamentul, propus de PSD şi adoptat de comisia specială, la alineatul (1) al articolului 65 din legea 317/2004 privind funcţionarea CSM.

Prevederea în vigoare este aproape identică: „Se înfiinţează Inspecţia Judiciară ca structură cu personalitate juridică în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii, cu sediul în municipiul Bucureşti, prin reorganizarea Inspecţiei Judiciare”.

PSD a renunţat marţi la propria propunere de scoatere a Inspecţiei Judiciare din subordinea CSM şi transformarea sa într-o „structură cu personalitate juridică, ce funcţionează la nivel naţional, ca structură unică”.

Potrivit propunerii iniţiale de modificare a legii 317/2004, Inspecţia Judiciară ar fi urmat să se afle în subordinea unui Consiliu Naţional de Integritate a judecătorilor şi procurorilor, „organism reprezentativ, cu activitate nepermanentă a cărui organizare şi funcţionare se stabilesc prin lege”.

De asemenea, propunerea iniţială era ca atribuţiile Consiliului Naţional de Integritate să fie: numirea şi revocarea conducerii Inspecţiei Judiciare, primirea raportului anual de evaluare şi activitate a Inspecţiei, formularea de recomandări referitoare la activitatea Inspecţiei Judiciare şi înaintarea către CSM a propunerilor pentru organizarea şi funcţionarea Inspecţiei.

Tot marţi, comisia parlamentară specială pentru legile Justiţiei a revenit asupra amendamentului susţinut de USR şi ALDE privind introducerea imunităţii sporite pentru magistraţi şi l-a respins, după ce reprezentanţii celor două partide au anunţat că îşi retrag propunerea.

Deputatul USR Stelian Ion a solicitat comisiei speciale revenirea asupra amendamentului care prevedea că magistraţii nu pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea CSM, solicitând respingerea acestuia.

Stelian Ion a susţinut că amendamentul a fost adoptat iniţial la propunerea şi cu susţinirea USR pentru că dezbaterile în comisie s-au desfăşurat în prea mare viteză.

La solicitarea deputatului USR, Florin Iordache a spus că, din moment ce iniţiatorul nu îşi mai susţine amendamentul, acesta se consideră anulat, astfel încât nu va figura în raportul final la capitolul amendamente response.

Nici ALDE nu a mai susţinut amendamentul, deşi figura ca iniţiator alături de USR.

„Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infractiuni săvârşite în exercitarea atributiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Sectiei pentru judecători sau procurori, după caz. Dispozitiile alin. (4) se aplica in mod corespunzator”, se arăta în amendamentul adoptat iniţial de comisie la propunerea UNJR, CSM, USR şi ALDE.

În legea în vigoare, imunitatea magistraţilor este doar pentru percheziţie, reţinere, arestare preventivă sau arest la domiciliu.

Una dintre modificările adoptate de comisia specială la legea 317/2004 a fost introducerea de noi condiţii pentru ca un magistrat să ajungă membru CSM: vechime de minimum 7 ani şi să nu fi fost sancţionat disciplinar în ultimii trei ani.

„Membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României, cu o vechime în funcţia de judecător sau procuror de cel puţin 7 ani şi care nu au fost sancţionaţi disciplinar în ultimii 3 ani”, se arată în noul alineat (1) al articolului 7 din legea 317/2004.

Actul normativ în vigoare prevede că membrii Consiliului Superior al Magistraturii se aleg din rândul judecătorilor şi procurorilor numiţi de Preşedintele României.

Amendamentul a fost propus de Guvern şi adoptat cu majoritate de voturi de către membrii comisiei speciale.

O altă modificare adusă luni legii 317/2004 îi obligă pe mebrii CSM să depună ” o declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că nu au un interes personal ce influenţează sau ar putea influenţa îndeplinirea cu obiectivitate şi imparţialitate a atribuţiilor prevăzute de lege”.

Legea privind funcţionarea CSM urmează să fie supusă dezbaterii şi votului final miercuri în Camera Deputaţilor, alături de legea 304/2004 privind organizarea judiciară. După adoptare, ambele acte normative vor fi transmise Senatului, care este for decizional în acest caz.

Odată cu adoptarea raportului de admitere a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, comisia specială a finalizat, după 11 zile de dezbateri, modificarea celor trei legi ale Justiţiei. Legea privind statutul magistraţilor a fost deja adoptată de Camera Deputaţilor şi transmisă Senatului, care este, de asemenea, forul decizional.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Produsul adorat de milioane de români pe care îl vinde o femeie întoarsă din Austria. Afacerea ei este unică în țară
Capital.ro
Românii trebuie să facă din nou ITP-ul. Se suspendă automat. Legea îi obligă
Playtech.ro
Primul răspuns de la TAS în cazul Sabrinei Voinea. I s-a comunicat totul prin e-mail!
DailyBusiness
ATENȚIE LA CE MÂNCAȚI! Aceste alimente cresc riscul de demență
Adevarul
Boala gravă ce poate fi contactată de la o doză de bere sau suc. Avertismentul unui medic: „Orice doză poate fi letală”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Sancțiuni aspre pentru stăpânii de animale. Mulți au crezut că este o glumă
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
Noua iubită a lui Michele Morrone e româncă şi a lucrat pentru frații Tate! Cum arată Bianca
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Primele imagini cu mormântul lui Nicu Covaci. Funeraliile au avut loc cu porțile închise
Capital.ro
Anunț BNR pentru cei cu bani la bancă. Ce se întâmplă cu cardurile. Valabil pentru toată România
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
VIDEO "Avea 20 de lovituri de cuțit pe corp. Două victime erau în saci". Detalii șocante din tripla crimă care a îngrozit Capitala
substantial.ro
Kamala Harris conduce cu 3 puncte procentuale în fața lui Donald Trump într-o confruntare directă
MediaFlux
PENSII: Cum se acordă MAJORĂRILE în funcție de perioada muncită
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!