Preotul Cristian Terheș a izbucnit, pe fondul scandalului creat de către Cătălin Predoiu, ministrul care a redactat și a promovat noile legi ale justiției.
Europarlamentarul susține că prin modificările aduse legilor justiției, se urmărește crearea unui precedent european. „Romania a fost aleasă să creeze acest precedent european, pentru că liderii ei au fost mereu slabi, slugarnici peste măsură, incapabili să lupte”, a scris Terheș, în social media.
Cunoscutul politician a avertizat: inițiativele lui Cătălin Predoiu reprezintă un atac fără precedent la suveranitatea României și, implicit, la existența României ca stat constituțional.
„Abrogarea abaterii disciplinare pentru judecători și procurori în cazul încălcării/nesocotirii deciziilor Curții Constituționale (CCR) și ale Înaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) prin modificările la legile justiției propuse de Cătălin Predoiu și aprobate în ședința de Guvernul Ciucă din dată de 24 august 2022 reprezintă un atac fără precedent la suveranitatea României și, implicit, la existența României ca stat constituțional.
Este important că fiecare cetățean român să înțeleagă gravitatea acțiunii lui Cătălin Predoiu și a celor care-i susțin propunerile nocive, care nu reprezintă doar un atentat sau o restrângere a suveranității, ci pur și simplu o renunțare la această.
(…) Reacția slabă este însă dovadă înțelegerii preliminare dintre Cătălin Predoiu și Comisia Europeană, care pare să accepte orice în schimbul asigurării supremației deciziilor CJUE peste cele ale CCR.
Pe termen lung însă, odată intrată în vigoare abrogarea abaterii disciplinare că deciziile CCR sunt obligatorii, nimic nu va mai opri pe viitor Comisia Europeană să dispună cum va dori asupra justiției din România, chiar în contra intereselor cetățenilor, așa cum, de altfel, a făcut-o în mod repetat și în trecut„, a mai transmis europarlamentarul.
Mai multe persoane publice au luat atitudine. Judecătoarea Dana Gîrbovan, președinte al Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), a avertizat magistratul.
Dana Gîrbovan a explicat în cadrul unui interviu ce ar presupune trecerea dreptului UE peste Constituția României. Doar poporul român se poate pronunța pe acest subiect, a atenționat magistratul.
„Teoretic vorbind, dacă am accepta că dreptul Uniunii Europene – tratatele, regulamentele, directive – ar fi aplicabile peste Constituția României, ar însemna o revizuire de facto a acesteia. Dacă am accepta că sunt situații în care deciziile Curții Constituționale nu sunt obligatorii, înseamnă că actele respective ale UE ar revizui, implicit, acest articol (care prevede că deciziile CCR sunt obligatorii – n.r.) din Constituția României.
Ori Constituția este emanația suveranității poporului român. Se adoptă numai prin referendum. Numai poporul român poate decide modificarea Constituției. Nicio altă autoritate, din România sau din afară, poate să dispună cu privire la revizuirea Constituției.
Dacă ai accepta că Constituția se poate schimba, nu prin Referendum și că poporul poate fi substituit prin altă autoritate, atunci ai putea vorbi de renunțarea la suveranitate”, a declarat Gîrbovan la „Marius Tucă Show”.