Leguma care schimbă tot ce știam până acum despre nutriție. Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale de la Buzău o consideră superaliment pentru sănătate și, după mai mulți ani de analiză, au reușit să o înregistreze în Catalogul Oficial al Plantelor de Cultură din România și în Catalogul European.
Vorbim despre pepenele de iarnă sau dovlecelul de ceară, o legumă cu proprietăți nutritive extraordinare, fiind indicat chiar și în curele de slăbire.
„Cu un conținut ridicat de apă (96%) și foarte sărac în calorii, este perfect pentru hidratare și dietele de slăbire. Bogat în fibre, ajută digestia și oferă sațietate, iar vitaminele și mineralele, precum vitamina C și potasiul, întăresc imunitatea și susțin sănătatea inimii. În plus, datorită antioxidanților și efectelor diuretice, ajută la detoxifiere și menține echilibrul organismului”, au dezvăluit cercetătorii din Buzău.
Numele soiului este Record și a fost aclimatizat și ameliorat cu succes la Buzău, fiind o premieră pentru România.
„Soiul de dovleac de ceară sau pepene de iarnă este o plantă unisexuată monoică, cu aspect de liană, ce poate fi cultivată atât în câmp, cât și în spații protejate, în sistem palisat”, au explicat cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice.
Citește și: Leguma minune care previne bolile de inimă și are efect anticancerigen. Adina Alberts: Îmi place la nebunie
Un fruct poate atinge greutatea de peste 20 de kilograme, fiind necesare plase de tip raschel pentru susținerea roadelor.
„Pepenele de iarnă ajunge la maturitatea tehnologică în a treia decadă a lunii iunie și la maturitatea fiziologică în ultima decadă a lunii septembrie”, au continuat experții, potrivit sansanews.ro.
Pepenele de iarnă se consumă exact ca pepenele clasic.
„Fructul imatur este dulce și, pe măsură ce se maturează, se acoperă cu pruină, un strat protector de ceară care îi asigură o capacitate mare de păstrare după recoltare. Frunzele tinere și primordiile florale pot fi preparate și consumate în diverse rețete”, , mai spun experții.