Leguma care îngrașă mai mult decât o prăjitură. E consumată frecvent de români, însă nu cunosc toate proprietățile sale. Specialiștii spun că are un conținut foarte mare de calorii și o cantitate foarte mare de vitamine din grupul B. Pe lângă acestea, în compoziția sa se mai găsește și molibden, un mineral care este și în corpul uman în cantități extrem de mici. De asemenea, mai are vitaminele C, E şi K.
Este vorba despre fasolea boabe, care conține 303 calorii la 100 de grame, reprezentand astfel 15.15% din totalul de 2.000 de calorii recomandat zilnic. Dacă este vorba de o ciorbă de fasole, atunci numărul caloriilor se dublează semnificativ, asta din cauza legumelor și cărnii din compoziție.
Pe de altă parte, fasolea bătută are mai puține calorii. Potrivit klorii.ro, valoarea acestei legume este mai mare decât a unei prăjituri, care are în jur de 243.6 calorii la 100 de grame, potrivit klorii.ro.
Citește și: Cea mai bună și simplă rețetă de icre de fasole! Trebuie neapărat să o încerci în acest post
Chef Joseph Hadad are câteva trucuri simple și foarte eficiente care poate ajuta pe oricine să facă cea mai bună fasole de post. E un preparat foarte popular în această perioadă a anului.
„Fasolea este o sursă bună de proteine și fibre, ca să nu mai vorbim și cât de gustoasă este. Și atât de versatilă, poți obține cu ea preparate interesante, chiar dacă este un ingredient ieftin și ușor de găsit peste tot, fie că o cumperi sub formă de boabe uscate sau conservă, gata de folosit. Conservele sunt mult mai practice în viața agitată de zi cu zi, dar dacă vrei gustul complet, atunci cel mai bine este să o gătești de la zero”, a scris Joseph Hadad pe blogul lui.
Înainte de orice, fasolea trebuie pregătită corespunzător. Se lasă la înmuiat câteva ore înainte de preparare, iar chef Joseph Hadad a explicat de ce e nevoie de acest pas. „Fasolea se va găti mai ușor dacă este lăsată câteva ore la înmuiat în apă rece, undeva între 6 și 12 ore. Dacă le lăsați mai mult, se vor dezintegra la fierbere. După înmuiere, se aruncă apa și se pun la fiert într-una nouă, acoperite de câțiva centimetri de apă.
Se lasă la fiert la foc mic. Focul mare va deteriora textura boabelor. Fasolea lăsată la înmuiat nu va avea nevoie de reumplere cu apă așa de frecvent ca cea pusă proaspăt la fiert, dar tot trebuie să verificați din când în când dacă nu este nevoie să mai completați cu apă.”, a spus el. (Citește AICI mai multe detalii)