Leguma care nu trebuie să lipsească din farfuria niciunui român. Spanacul are mai multe soiuri, cel mai cunoscut crește până în 30 centimetri înălțime, în iernile temperate și poate supraviețui afară, în grădină sau pe câmp.
„Relativ ușor de cultivat, consumat încă din cele mai vechi timpuri, are un aport semnificativ de vitamine și minerale. În Europa a ajuns abia spre sfârșitul Evului Mediu, iar ceva mai târziu s-au răspândit și în America”, spune Luminița Catană.
Citește și: Spanac cu ouă: micul dejun de inspirație turcească gata în mai puțin de jumătate de oră
Frunzele spanacului conțin o adevărată bogație: fibre insolubile – susțin tranzitul intestinal și previn constipația și sunt benefice digestiei; sursă bogată de vitamine A, C, K1, acid folic, vitamina A, vitamina B6, B9 și E, fier, calciu și potasiu; compuși vegetali valoroși precum luteina, nitrați, quercentina, kaempferol, zeaxantina.
Spanacul este un superaliment, are multe calități:
Contraindicații
Luminița Catană spune că sunt și contraindicații, la persoanele cu risc crescut de formare a pietrelor la rinichi – aici se recomandă un consum limitat – datorită conținutului bogat de calciu din spanac care contribuie la formarea calculilor renali; medicația anticoagulantă poate interfera cu un consum bogat în spanac datorită conținutului în vitamina K; în hematocromatoză – o afecțiune unde rezervele de fier din sânge sunt mari – nu se recomandă decât foarte rar.
„Spanacul aduce culoare în farfurie, accesibil ca preț și ușor de integrat în alimentație. Fie că este gătit sub formă de sos cu puțin usturoi, sau pus în salate sau smoothie, spanacul este pe lista legumelor de avut mereu în bucătărie”, mai adaugă nutriținistul Luminița Catană.