O legumă care se cultivă de mulți ani într-o localitate din România îi fascinează pe străini. Aceasta este unică, iar gustul său este dulceag, având și o textură fragedă. Un fermier din această localitate este cel care a reușit să cultive leguma unicat în lume, cei din afară fiind din ce în ce mai interesați de ea.
Citește și: Ce se întâmplă în corp atunci când consumi varză murată. Rezultatele unui studiu clinic vorbesc de la sine
În țara noastră există o legumă care se cultivă de mai mulți ani într-o singură localitate. Aceasta este fragedă și dulce, iar mulți încearcă să o falsifice. Străinii sunt dispuși să dea bani frumoși pe semințe.
Lukacz Geza este fermierul care se ocupă de cultivarea acestei legume, fiind vorba despre un soi de varză românesc, inclusiv certificată la OSIM.
Mai exact, este vorba despre varza de Lazărea, care se cultivă într-o singură localitate din țară. Aceasta are peste 400 de ani vechime și este una dintre cele mai fragede și rezistente specii de varză de la noi din țară. Ea se cultivă doar în localitatea Lazărea din județul Harghita. Nu necesită rotația culturilor, dar pe de altă parte, este destul de greu de cultivat și nu este o varză bio. Fermierul a confirmat că acest soi de varză este unul original și unicat. Varza este plată, fragedă, dar și dulce și, cu toate că mulți spun că se găsește și la piață, acest lucru nu este real.
„Cultiv 10 hectare cu legume și 1.000 de metri pătrați spații protejate, pentru răsaduri și cultura ciclul doi cu castraveți și tomate. Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem. Ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici, avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza.
Acolo este o altitudine de 760 de metri, aproape că e zonă muntoasă, cu o medie de 6 grade Celsius. Acolo e un teren argilos cu calcar, este un teren special. Varza de Lăzarea se poate cultiva în monocultură, asta însemană că sunt parcele pe care 100 de ani se cultivă numai varză”, a explicat Lukács Geza, pentru Agrointel.
Varza de Lazărea a fost înregistrată la OSIM de către fermier, iar acest tip de varză a stârnit interesul străinilor, aceștia fiind interesați să cumpere semințele.
Citește și: Iei anticoagulante? Ce se întâmplă dacă mănânci varză kale