Leguma cu frunze verzi recomandată de medici. Este vorba despre spanac. Potrivit specialiștilor, acesta are proprietăți antioxidante și contribuie la coagularea sângelui, reglează tensiunea arterială și îmbunătățește sistemul imunitar.
Medicul nutriționist Ana Maria Demetrescu a vorbit despre beneficiile consumului de spanac.
“Spanacul este un aliment benefic organismului uman datorită conţinutului de săruri minerale precum sodiu, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, sulf, mangan, zinc, cupru, iod sau fier. Este, de asemenea, un aliment bogat în vitaminele A, B1, B2, B12 și C.
Pe lângă gama variată de vitamine și minerale din compoziție, spanacul are proprietăți superioare antioxidante, conține acid folic, iar un consum regulat poate avea efect detoxifiant și poate ajuta la curățarea sângelui, reducerea anemiei și, implicit, la întărirea imunității.”, a spus nutriționistul potrivit Digi24.
Spanacul face minuni pentru vedere datorită conținutului de carotenoizi precum luteină și zeaxantină. Acesta poate preveni apariția anumitor afecțiuni oftalmologice cum ar fi degenerescența maculară.
“Spanacul are în compoziție nitrați, iar un consum regulat poate îmbunătăți sănătatea inimii prin reglarea nivelurilor tensiunii arteriale și consolidarea mușchiului inimii. De asemenea, spanacul conține și acid alfa lipoic, un antioxidant care poate contribui la scăderea nivelului zahărului din sânge și poate ajuta la reglarea nivelului glicemiei.
Consumul de spanac este util și pentru sistemul osos, deoarece ajută la reținerea calciului în oase prevenind, astfel, apariția osteoporozei. Spanacul este bogat și în fibre și poate fi un aliment adjuvant în menținerea sănătății tractului digestiv”, a mai precizat medicul nutriționist.
Citește și Legumele românești, mai scumpe decât carnea. Cât te costă să faci piața în București
Cât de benefic este spanacul congelat? Își pierde sau nu din proprietăți?
Medicul nutriționist lămurește dilema românilor privind pierderea proprietăților din cauza congelării.
„Prin tratament termic (fiert/gătit), dar și pe măsură ce îmbătrânește și din cauza modului de depozitare, spanacul își poate pierde o parte din nutrienți, în special vitamina B. De asemenea, dacă este păstrat la frigider mai mult de o săptămână, aspectul spanacului se deteriorează. Dacă nu este consumat imediat după recoltare, spanacul poate fi congelat, iar în felul acesta produsul își va păstra toate calitățile nutriționale.”, a precizat nutriționistul potrivit sursei citate.
Ana Maria Demetrescu a explicat și ce contraindicații poate avea consumul de spanac.
„Totuși, în ciuda beneficiilor multiple, spanacul are și contraindicații. Din cauza continuţului de oxalaţi de potasiu şi de calciu, spanacul nu este recomandat pentru consum persoanelor care se confruntă cu probleme hepatice, reumatice, inflamaţii gastrice sau la nivelul intestinului.
În aceste cazuri, consumul de spanac poate crește riscul de apariție a calculilor renali. De asemenea, și persoanele care suferă de litiază și gută trebuie să evite consumul de spanac, deoarece acesta conţine acid uric. Consumul de spanac poate interfera și cu anumite medicamente anticoagulante, din cauza conținutului ridicat de vitamina K1. Din acest motiv, persoanele care urmează un tramatent trebuie să ceară sfatul medicului specialist înainte de consum”, a mai spus medicul nutriționist.