Leguma de 5 lei bucata care are efecte miraculoase. Vorbim de o cultură nouă pe piața din țara noastră. Femierii se bucură de beneficiile castravetelui amar, căruia i se mai spune momordica. În mare parte se recomandă pacienților ce suferă de diabet. Cultura are nevoie de multă lucrări de îngrijire. Castravetele amar poate fi lăsat să crească pe spaliere sau să se întindă direct pe pământ.
Ca să prindă, semințele trebuie să fie plantate într-un sol cu temperaturi crescute. Anotimpul ideal este sfârșitul primăverii, când afară sunt valori termice cuprinse între 22 și 30 de grade Celsius. Semințele se pun la distanță de până la un metru între plante pe rând și doi metri între rânduri. Ca să construiești o seră de 240 mp, cu tot ce trebuie, cheltuieși pe semințe și termometre pentru pâmânt între 4.000 și 5.000 de euro. Pe o bucată de castravete poți da cinci lei.
Castravetele amar are multe beneficii. Contribuie la reglarea glicemiei, la tratarea diabetului, la scăderea colesterolului și luptă împotriva cancerului. În plus, se mai numește și tărtăcuță sau Momordica charantia și e o plantă agățătoare tropicală care se înrudește cu dovlecii, dovleceii și castraveții obișnuiți. În toată lumea se cultivă castravetele amar, în mod special în zone din Asia.
Și persoanele care sunt la dietă pot consuma această legumă fiindcă are puține calorii. Mai mult, extractul de castravete amar sub formă de supliment are proprietăți de ardere a grăsimilor, fiind o sursă importantă de mai mulți nutrienți-cheie. 100 g de castravete amar crud au aproximativ 20 de calorii, 4 grame de carbohidrați, 2 grame de fibre, 93% din doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina C, 44% din DZR de vitamina A și 17% din DZR de folați.
Are și multă vitamina C, care ajută pentru prevenirea diverselor boli și ajută la formarea oaselor și vindecarea rănilor. Castravetele amar e bogat și în vitamina A, o vitamină solubilă în grăsimi, ce susține sănătatea pielii. Conține și folați, esențiali pentru creștere și dezvoltare, precum și cantități mai mici de potasiu, zinc și fier.