Leguma-medicament care scade tensiunea și crește rezistența fizică. Fortifică-ți sistemul imunitar cu acest aliment banal!

Sfecla roșie este un aliment-minune pentru organism datorită proprietăților anti-inflamatoare, care ajută la scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanței la exerciții fizice.
Ruxandra Rădulescu
26 ian. 2022, 15:56
Leguma-medicament care scade tensiunea și crește rezistența fizică. Fortifică-ți sistemul imunitar cu acest aliment banal!

Sfecla roșie (Beta vulgaris) este o legumă rădăcină cunoscută și sub numele de sfeclă roșie, sfeclă de masă, sfeclă de grădină sau doar sfeclă.

Plină cu nutrienți esențiali, sfecla roșie este o sursă excelentă de fibre, acid folic (vitamina B9), mangan, potasiu, fier și vitamina C.

Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au fost asociate cu numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv îmbunătățirea fluxului sanguin, scăderea tensiunii arteriale și creșterea performanței la exerciții fizice.

Multe dintre aceste beneficii se datorează conținutului lor ridicat de nitrați anorganici.

Sfecla roșie este delicioasă crudă, dar mai des gătită sau murată. Frunzele lor – cunoscute sub numele de verdeață de sfeclă – pot fi și ele consumate.

Există numeroase tipuri de sfeclă roșie, dintre care multe se disting prin culoarea lor – galben, alb, roz sau violet închis.

Informații nutriționale
Sfecla constă în principal din apă (87%), carbohidrați (8%) și fibre (2-3%).

O cană (136 de grame) de sfeclă roșie fiartă conține mai puțin de 60 de calorii, în timp ce 3/4 de cană (100 de grame) de sfeclă roșie crudă se laudă cu următorii nutrienți.

Calorii: 43
Apa: 88%
Proteine: 1,6 grame
Carbohidrați: 9,6 grame
Zahăr: 6,8 grame
Fibre: 2,8 grame
Grăsimi: 0,2 grame
Carbohidrați

Sfecla roșie crudă sau fiartă oferă aproximativ 8-10% carbohidrați.

Zaharurile simple – cum ar fi glucoza și fructoza – reprezintă 70% și 80% din carbohidrații din sfecla roșie crudă și, respectiv, fiartă.

Aceasta înseamnă că sfecla roșie nu ar trebui să aibă un efect major asupra nivelului de zahăr din sânge, deoarece cantitatea totală de carbohidrați din fiecare porție este scăzută.

Sfecla roșie este bogată în fibre, oferind aproximativ 2-3 grame în fiecare porție de 3/4 de cană (100 de grame).

Fibrele alimentare sunt importante ca parte a unei diete sănătoase și sunt legate de un risc redus de diferite boli.

Vitamine si minerale
Sfecla roșie este o sursă excelentă de multe vitamine și minerale esențiale.

Folat (vitamina B9). Una dintre vitaminele B, acidul folic este important pentru creșterea normală a țesuturilor și pentru funcționarea celulelor. Este deosebit de necesar pentru femeile însărcinate.

Mangan. Un oligoelement esențial, manganul se găsește în cantități mari în cerealele integrale, leguminoase, fructe și legume.

Potasiu. O dietă bogată în potasiu poate duce la scăderea tensiunii arteriale și la efecte pozitive asupra sănătății inimii.

Fier. Un mineral esențial, fierul are multe funcții importante în corpul tău. Este necesar pentru transportul oxigenului în celulele roșii din sânge.

Vitamina C. Această vitamină binecunoscută este un antioxidant important pentru funcția imunitară și sănătatea pielii.

Beneficiile pentru sănătate ale sfeclei roșii

Sfecla roșie și sucul de sfeclă roșie au multe beneficii pentru sănătate, în special pentru sănătatea inimii și performanța la exerciții fizice.

Scade tensiunea arterială
Hipertensiunea arterială vă poate afecta vasele de sânge și inima. În plus, se numără printre cei mai puternici factori de risc pentru boli de inimă, accident vascular cerebral și deces prematur la nivel mondial.

Consumul de fructe și legume bogate în nitrați anorganici vă poate reduce riscul de boli de inimă prin scăderea tensiunii arteriale și creșterea formării de oxid nitric.

Studiile arată că sfecla roșie sau sucul lor pot reduce tensiunea arterială cu până la 3–10 mm Hg într-o perioadă de câteva ore.

Astfel de efecte se datorează probabil nivelurilor crescute de oxid nitric, care determină relaxarea și dilatarea vaselor de sânge.

Crește rezistența fizică
Numeroase studii sugerează că nitrații pot îmbunătăți performanța fizică, în special în timpul exercițiilor de anduranță de mare intensitate.

S-a demonstrat că nitrații din dietă reduc consumul de oxigen în timpul exercițiilor fizice, afectând eficiența mitocondriilor, organele celulare responsabile de producerea energiei.

Sfecla și sucul lor sunt adesea folosite în acest scop datorită conținutului ridicat de nitrați anorganici.

Consumul de sfeclă roșie poate îmbunătăți performanța de alergare și de ciclism, crește rezistența, crește consumul de oxigen și poate duce la o performanță mai bună la exercițiu general.

Reduce inflamația

Sfecla conține pigmenți numiți betalaine, care posedă o serie de proprietăți antiinflamatorii.

Acest lucru ar putea aduce beneficii mai multor aspecte ale sănătății, deoarece inflamația cronică a fost asociată cu afecțiuni precum obezitatea, bolile de inimă, bolile hepatice și cancerul.

Un studiu efectuat pe 24 de persoane cu hipertensiune arterială a constatat că consumul 250 ml de suc de sfeclă timp de 2 săptămâni a redus semnificativ mai mulți markeri ai inflamației.

Poate îmbunătăți sănătatea digestivă
O cană de sfeclă roșie conține 3,4 grame de fibre, ceea ce face din sfeclă o sursă bună de fibre.

Fibrele ocolesc digestia și călătoresc către colon, unde hrănesc bacteriile intestinale prietenoase și adaugă volum scaunelor).

Acest lucru poate promova sănătatea digestivă, vă poate menține regulat și poate preveni afecțiunile digestive precum constipația, boala inflamatorie intestinală (IBS) și diverticulita.

În plus, fibrele au fost legate de un risc redus de boli cronice, inclusiv cancer de colon, boli de inimă și diabet de tip 2.

Poate avea unele proprietăți anticancerigene

Sfecla roșie conține mai mulți compuși cu proprietăți de combatere a cancerului, inclusiv betaină, acid ferulic, rutina, kaempferol și acid cafeic.

Deși sunt necesare mai multe cercetări, studiile pe eprubetă au arătat că extractul de sfeclă roșie poate încetini diviziunea și creșterea celulelor canceroase.

Mai multe alte studii au descoperit că a avea niveluri mai mari de betaină în sânge poate fi asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta cancer.

Cu toate acestea, este important de reținut că majoritatea studiilor pe această temă au folosit compuși izolați mai degrabă decât sfecla roșie. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare privind consumul de sfeclă roșie ca parte a unei diete bine rotunjite și riscul de cancer.

DailyBusiness
Un nou concediu pentru această categorie de români. Ce condiții trebuie să îndeplinească
Spynews
Ion Șaulescu de la Mireasa, sezonul 4, adevărul despre separarea de Raluca, după trei ani de relație: „Nu sarcina a fost motivul”. Ce s-a întâmplat între foștii concurenți
Bzi.ro
Oana Roman, de urgență la spital! Imaginea cu care și-a îngrijorat fanii
Fanatik.ro
Leguma care îngrașă mai mult decât ciocolata. Mulți români o consumă în special în perioada postului, dar nici nu știu câte calorii are
Capital.ro
Călin Georgescu a fost EXCLUS: Mă întreb atunci de ce am făcut aceste alegeri
Playtech.ro
Filmul tragediei de la Târgul de Crăciun din Germania. Mărturii cutremurătoare
DailyBusiness
Pensii 2025. Vești proaste pentru milioane de pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile din ianuarie
Adevarul
Salariul muncitorilor necalificați din Timișoara stârnește polemici: „N-aveți idee câți oameni cu patru clase nu stau să fie slugile altora”
wowbiz.ro
Ce s-a aflat despre tânărul care a lovit-o mortal pe Beatrice, polițista de 23 de ani care mai avea doar 5 kilometri până ajungea acasă?! Nu el ar fi trebuit să fie la volanul mașinii în noaptea tragediei
Spynews
Ce aduce noroc la bani în noul an. 5 lucruri pe care să le faci de Revelion
Spynews
Soțul franțuzoaicei Gisele Pelicot, condamnat la 20 de ani de închisoare! A fost găsit vinovat pentru toate acuzațiile
Evz.ro
Magnații criptomonedelor. Cine sunt și ce averi au reușit să strângă
Ego.ro
EA este una dintre cele mai importante femei din politica românească! O recunoști?
Prosport.ro
FOTO. Blonda i-a pus pe toți pe jar și a ajuns la peste 800.000 de fani pe Instagram
kanald.ro
Pensiile și salariile cresc din 2025! Parlamentul a anunțat cu ce procent vor fi majorate acestea, după ce a stabilit bugetul pentru anul viitor
Cancan.ro
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu a luat decizia. A anunțat în direct: Mă dezic total!
StirileBZI
Veste bună pentru șoferii români! Plafonarea tarifelor RCA, extinsă până la 31 martie 2025!
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
stirilekanald.ro
Diana Șoșoacă i-a pregătit o surpriză lui Klaus Iohannis. "M-a chemat pentru a-mi oferi postul de prim-ministru al României"
substantial.ro
Gisele Pelicot, eliberată după un proces de 67 de zile, devine vocea victimelor abuzurilor sexuale
MediaFlux
Anunț privind PENSIILE din 2025! Cum se MAJOREAZĂ de FAPT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Topul staţiunilor de schi cu cel mai bun raport calitate-preţ din Europa. Bucureştenii pot ajunge la două dintre ele în 6-7 ore de mers cu maşina