Leguma miraculoasă care îți vindecă organismul. Acest „usturoi sălbatic”, după cum mai este numită leurda, se vinde la cele mai mici prețuri. Pe lângă asta are și o mulțime de proprietăți curative, iar specialiștii ne recomandă să o integram în dieta noastră.
Prețurile din piețe au explodat, mai ales acum în perioada postului, însă leurda ne salvează portofelul. În timp ce alte verdețuri se vând la prețuri de carne, leurda se găsește chiar și cu un leu legătura.
Nu doar că este ieftină, dar leurda are și o mulțime de beneficii pentru sănătate. Specialiștii spun că favorizează eliminarea toxinelor.
Leurda are un gust asemănător cu usturoiul și poate fi folosită în combinație cu legume și alte verdețuri, ba chiar și în plăcinte cu brânză.
Cu toate că cele mai multe legume înregistrează prețuri mari, există o vedetă a piețelor care e și foarte populară și costă puțin, iar pentru sănătate face minuni.
Principala acțiune apreciată a leurdei este cea depurativă. Așadar, există o tradiție transmisă din bătrâni care sugerează că un consum regulat de leurdă ajută la curățarea sistemului digestiv și a sângelui, favorizând eliminarea toxinelor. Leurda are și efecte antiseptice, antibacteriene și antifungice cunoscute, care sunt similare cu cele ale usturoiului. Din acest motiv, leurda este un aliat important în tratarea virozelor și răcelilor de primăvară.
Tot asemenea usturoiului, leurda acționează în mod activ în cazul viermilor intestinali, a diareei, indigestiei, balonării și colicilor abdominali. De asemenea, există multe remedii naturiste pe bază de leurdă pentru tratarea acestor afecțiuni, pe care le poți utiliza în afara sezonului de leurdă.
Tototdată, leurda este utilă și pentru sănătatea rinichilor. Printr-un consum regulat de leurdă se poate elimina excesul de acid uric și se poate favoriza urinarea și vindecarea infecțiilor urinare.
În caz de infecție urinară sau exces de acid uric, este important mai întâi să te consulți cu un medic specialist și să urmezi tratamentul indicat de acesta. De asemenea, este recomandat să îi comunici dacă urmezi un regim cu leurdă sau consumi un remediu pe bază de leurdă, în paralel cu tratamentul medicamentos.
Printre beneficiile asupra sistemului cardiovascular se numără și scăderea tensiunii arteriale, scăderea colesterolului și favorizarea dizolvării plăcilor de colesterol, dar și fluidificarea sângelui și, implicit scăderea riscului de tromboză sau de accident vascular.
Nu în ultimul rând, leurda îmbunătățește memoria și atenția, tratează insomnia și este recomandată deseori în cazurile de astenie de primăvară, datorită proprietăților tonifiante și curative.
Un studiu a urmarit efctele usturoiului sălbatic european (Allium ursinum) asupra sistemului gastrointestinal, comparat spasmolitic, antimicrobian și antioxidant. S-a urmarit in special activitatea antimicrobiană pe bacterii și ciuperci Gram-pozitive și Gram-negative selectate prin metoda de microdiluție și capacitatea antioxidantă prin testul de captare a radicalilor DPPH.