Leguma pe care trebuie neapărat să o adaugi peste sarmale. Frunzele de varză murată adăugate peste ele le va conferi un gust mult mai mult, dar vor fi și fragede. Un alt truc important este că trebuie să acoperi vasul respectiv cu o farfurie.
Rețetă de sarmale tradiționale
Rețeta tradițională de sarmale poate varia în funcție de regiunea țării și chiar de fiecare gospodină în parte. Ingrediente:
Mod de preparare:
Scoateți frunzele de varză și opăriți-le în apă clocotită timp de 5-10 minute. Acest pas face ca frunzele să fie mai ușor de rulat.
Tăiați partea tare a nervurilor de pe frunzele de varză, astfel încât să puteți rula sarmalele mai ușor. Toacați ceapa, morcovii, ardeiul și usturoiul mărunt.
Încălziți puțin ulei într-o tigaie mare și căliți ceapa până devine sticloasă. Adăugați morcovii și ardeiul și căliți până când acestea se înmoaie. Adăugați carnea tocată și amestecați până când se rumenește. Adăugați orezul și căliți împreună timp de 2-3 minute.
Adăugați bulionul sau roșiile pasate, mărarul și pătrunjelul tocat, sarea, piperul și foiile de dafin. Amestecați bine și lăsați amestecul să fiarbă pentru aproximativ 10 minute. Puneți frunze de varză sau frunze de viță de vie pe fundul oalei pentru a preveni arderea sarmalelor.
Așezați sarmalele rulate în straturi, adăugând între ele bucati de varza sau frunze de viță de vie. Puneți zeamă de varză și apă și dați-le la fiert.