Legume care te feresc de cancer

Cruciferele sunt foarte bogate in vitamine si prezinta o matrice organica foarte buna pentru corpul nostru. Aceste legume contin compusi ce pot stopa agentii cauzatori de cancer si totodata ajuta la detoxifierea organismului. Au un continut bogat de enzime, printre care glutationul  si chinona, cu proprietatea de a elimina substantele nocive din organism.
Alina Costache
19 sept. 2014, 06:14
Legume care te feresc de cancer

Studiile au aratat ca persoanele care consuma crucifere se supun unor riscuri mult mai mici de a se imbolnavi de diverse forme de cancer. Un studiu efectuat in Singapore a demonstrat ca fumatorii care mananca legume crucifere in mod regulat pot evita in proportie de pana la 69% cancerul pulmonar. La modul mod ideal, ar trebui sa mancam cel putin trei portii de legume crucifere pe saptamana, iar pentru a profita din plin de nutrientii benefici din aceste legume, ar trebui sa le consumam cat mai proaspete.

CITESTE SI: Vezi adevărul despre legătura dintre mâncare şi cancer

Varza alba

Virtutile terapeutice ale verzei, acest aliment atat de comun pentru noi, sunt cunoscute inca din antichitate, planta fiind considerata la un moment dat un adevarat panaceu. Calitatile sale sunt de necontestat, astfel incat varza poate fi folosita cu succes in prevenirea si tratarea unui numar extrem de mare de boli, fiind o adevarata farmacie naturala. Varza este bogata in provitamina A, vitaminele C si E si in fibre, elemente care asigura sanatatea celulelor. Multi o acuza de provocarea unor tulburari digestive, dar sa nu uitam ca, in cele mai multe cazuri, tulburarile respective pot aparea in urma consumului verzei impreuna cu carnea (sarmale sau varza calita cu carne de porc sau afumatura). In schimb, nimeni nu s-a plans vreodata de deranjamente dupa ce a mancat o salata de varza proaspata, cu ulei de masline, zeama de lamaie, piper si marar.

Varza este un aliment alcalinizant nutritiv, energetic, remineralizant si tonifiant si este preferabil sa se manance in stare cruda, pentru a i se pastra intacte proprietatile.

Caracteristici:

– Prezinta proprietati dezinfectante si cicatrizante la nivelul tesuturilor.

– Poseda o actiune antiseptica pulmonara importanta si proprietati expectorante.

– Favorizeaza metabolismul glucidelor si absorbtia oxigenului in celule.

– Are actiune anticancerigena: specialistii recomanda folosirea verzei in mod regulat, deoarece continutul ei crescut de caroten diminueaza riscul aparitiei cancerului. In acelasi timp, sulful si hitidina pe care le contine varza diminueaza tumorile, asigurand eliberarea toxinelor.

– Este aperitiva si antidepresiva. Romanii, de exemplu, erau incredintati ca varza vindeca starile de tristete sau de melancolie. Bogata in vitamine si saruri minerale, varza asigura elementele indispensabile sezonului rece.

– Alte proprietati: antidiareica, antiscorbutica, antiseptica, depurativa.

– Contine un principiu hipoglicemiant, care o recomanda in regimul pentru diabetici.

Varza murata

Contine multe vitamine, microelemente si saruri minerale, acid ascorbic, vitamina C (prelucrarea termica moderata – oparirea – favorizeaza cresterea cantitatii de vitamina C), acid folic (mai ales in frunzele verzi exterioare), magneziu (restabileste vitalitatea persoanelor suprasolicitate).

Specialistii in dietologie considera ca, pentru unii bolnavi, varza murata este mai utila decat cea proaspata, datorita faptului ca bacilii acidolactici produsi in procesul de fermentare o imbogatesc cu vitaminele B1, B2, B3, B6 si B9. Varza murata este unicul produs alimentar vegetal care contine vitamina B12, care inlatura oboseala si anemia si ajuta in combaterea imbatranirii. Carenta de vitamina B12 se inregistreaza cel mai des la vegetarienii stricti si la persoanele varstnice. Ea genereaza palpitatii, slabiciuni, pierderi de memorie si scaderea auzului.

In anul 1948, in varza s-a descoperit o substanta antiulceroasa: vitamina U, care protejeaza mucoasa tractului gastro-intestinal de formarea ulcerului si contribuie la tratarea ulceratiilor. In varza murata sunt prezente si alte vitamine si microelemente, saruri minerale, glucide si substante organice care stimuleaza producerea de suc gastric si bila. Substantele anticancerigene care blocheaza cresterea tumorilor se formeaza in varza murata in procesul de fermentatie.

Varza rosie

Este o varietate a verzei albe. Insa, pe langa culoare, intre varza rosie si cea alba sunt si alte diferente, extrem de importante. De pilda, stim ca varza alba are un continut de vitamina C mai mare decat portocalele. Ei bine, varza rosie contine de pana la 8 ori mai multa vitamina C decat surata ei alba, fiind un adevarat concentrat din aceasta vitamina, iar pigmentii care dau culoarea rosie acestei  legume au un rol important ca medicament.

Conopida

Membra a familiei cruciferelor alaturi de varza, broccoli, napi si varza de Bruxelles, conopida este un aliat de nadejde in lupta organismului cu substantele toxice. Atunci cand ficatul nu actioneaza eficient impotriva toxinelor, acestea afecteaza celulele organismului si pot duce la formarea de tumori canceroase. Fitonutrientii din conopida contribuie la optimizarea functiilor ficatului, care neutralizeaza substantele toxice. Sulforafanul este un compus care se formeaza atunci cand legumele crucifere sunt mestecate sau tocate si care produce enzimele ce curata organismul de toxinele cancerigene.
 

Numita de celebrul Mark Twain „varza cu studii superioare”, conopida are o istorie lunga de 2500 de ani.  Cercetatorii de la Universitatea din Hawaii au facut studii din care rezulta ca fitonutrientii din conopida aduc beneficii si sistemului cardiovascular. Acestia mentin colesterolul la un nivel optim si actioneaza pozitiv asupra sintezei grasimilor si a trigliceridelor.

La fumatori, un consum regulat de conopida scade riscul de cancer la plamani cu 70%, iar la nefumatori cu 30%. Insa, daca esti fumator, nu considera acest procent un imbold pentru a continua sa te bucuri de tigari.

Citeste mai mult pe sfatulparintilor.ro

DailyBusiness
România, CODAȘA Europei la reciclare. De ce nu reciclează românii
Spynews
Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost ridicat de la INML Brașov. Ce se va întâmpla înainte de a fi depus la capelă
Bzi.ro
Alexia Eram nu a mai suportat și a spus adevărul: „Știu cine sunt și merg înainte!”
Fanatik.ro
Cinci zodii își schimbă complet viața în următoarele 3 zile. Noroc triplu în plan financiar pentru Balanțe și Pești
Capital.ro
Românii, obligați să prezinte buletinul. Cine nu îl are, NU ia banii. Statul supraveghează tot
Playtech.ro
Cum a apărut Honorius Prigoană la IML Brașov. A șocat pe toată lumea. Cum s-a îmbrăcat
DailyBusiness
Prețurile pentru montarea anvelopelor de iarnă EXPLODEAZĂ în service-urile auto
Adevarul
Patru tineri au ars de vii într-o mașină Tesla. Motivul: sistemul de închidere a ușilor
wowbiz.ro
„Mă odihnesc” Ultimele cuvinte ale lui Silviu Prigoană înainte să moară. Unul dintre prietenii cu care era la masă povestește ce a făcut înainte să-și dea ultima suflare
Spynews
Cum se face corect manevra Heimlich. Metoda care le poate salva viața oamenilor în câteva secunde
Spynews
Cine este bărbatul misterios care a petrecut timp în vila lui Silviu Prigoană, de când s-a aflat că a murit. Va juca un rol foarte important în ce urmează să se întâmple
Evz.ro
Vremea marilor schimbări pentru aceste zodii. Se mută în casă nouă
Ego.ro
Ultimul mesaj al lui Prigoană! ”Sper să nu...” Totul a fost făcut public
Prosport.ro
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
kanald.ro
Reacția Colegiului Medicilor în cazul adolescentului mort de peritonită la spitalul din Târgu Jiu. Andrei a murit cu zile, deși putea fi salvat
Cancan.ro
Diversiune cu trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană! Unde a fost depus, de fapt
Playsport.ro
IMAGINILE MOMENTULUI! Arbitra de 24 de ani a fost prinsă cu observatorul de 3 ori mai în vârstă ca ea și video-ul compromițător a fost făcut public!
Capital.ro
Regula pentru chiriașii și proprietarii de la bloc. Ce ești obligat să faci iarna când nu ești în apartament
StirileBZI
Ce beneficii au angajații pe timpul iernii: Legea se aplică în toată România!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată femeia cu care toți bărbații vor să aibă o relație
stirilekanald.ro
Ce au descoperit legiștii la autopsia lui Prigoană! De ce a murit, de fapt
substantial.ro
Discuții între Joe Biden și Donald Trump la Casa Albă despre Ucraina și Orientul Mijlociu
MediaFlux
AMENZI de 35.000 de lei pentru CEI CARE STAU la BLOC! Regula SIMPLĂ pe care să o RESPECȚI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pisici drogate în București: când curiozitatea felină întâlnește neglijența umană