Legumele sunt recomandate în fiecare dietă, dar, atenţie, nu toate au calorii puţine. Probabil majoritatea românilor au încercat să scape de surplusul de grăsime sau cel puțin să nu mai pună alte kilograme, mai ales că au trecut sărbătorile.
Dacă ai încercat o dietă în trecut, probabil consideri că fructele și legumele sunt cele mai bune pentru a scăpa de kilogramele în plus, însă sunt și câteva excepții!
Cartofii sunt primii pe listă atunci când vine vorba de legumele care pot îngrășa, aceștia coțin amidon, iar caloriile sunt din plin. Dacă îi gătești necorespunzător, ca de exemplu, prăjiți sau combinați cu lapte și unt, poți să îți iei la revedere de la dietă!
Țelina si păstârnacul, ceilalți inamici ai dietei. Fasolea este o altă legumă de care trebuie să stai departe atunci când încerci să slăbești, deoarece poate fi o adevărată bombă calorică dacă este făcută iahnie.
Conform specialiștilor, o porție de 100 de grame de fasole are aproape 200 de calorii, iar un castron de ciorbă de fasole dublează numărul caloriilor. Astfel că, un castron de ciorbă de fasole are nu mai puțin de 400 de calorii, astfel că nu este cea mai bună alegere dacă vrei o masă ușoară.
Sigur ai crede că țelina sau păstârnacul sunt ideale pentru dieta perfectă, însă nu e chiar așa! Legumele albe au și ele multe calorii, deși sunt folosite foarte des în salate sau supă, potrivit Csid. O porție de 100 de grame de țelină conține 15 calorii, iar aceeași cantitate de păstârnac are 50 de calorii.
Totodată, legumele care îngrașă mai puțin și merită incluse în meniul zilnic sunt roșiile, castraveții, ardeii sau salata verde. Dacă le vei consuma cum trebuie, rezultatele nu vor înceta să apară!
În cazul în care te pregătești să intri la dietă, ar trebui să știi faptul că nu toate legumele sunt recomandate, deoarece unele dintre acestea ajung să aibă mai multe calorii decât o shaorma.
Nici morcovii nu te vor ajuta să ajungi la silueta de vis. Specialiștii au dezvăluit că această legumă conține o cantitate destul de ridicată de zahăr, așa că nu este recomandat să-i consumi în cantități mari.
Pe de altă parte, evită porumbul dulce dacă îți dorești să slăbești. Căci gustul lui și dulceața sunt, de asemenea, provenite de la zahărul pe din compoziție, în așa fel încât se află printre legumele care îngrașă.
„Zahărul vă dezechilibrează hormonii, inclusiv insulina și cortizolul, care semnalează corpului dumneavoastră să stocheze calorii sub formă de grăsime. De aici și creșterea în greutate”, a declarat Dr. Dunston, conform rd.com.
Shaorma este unl dintre preparatele preferate ale românilor și nu numai. A devenit populară în mai multe țări și există mai multe sortimente care pot fi încercate. În România a devenit celebră datorită gustului, dar și datorită faptului că este extrem de sățioasă.
Câte calorii conține o shaorma
Poate fi numită o adevărată bombă calorică. Chiar dacă conține salată și carne friptă, dar și alte legume, anumite ingrediente o fac să fie bogată în calorii, iar cei care o consumă în mod regulat pot avea probleme cu kilogramele în plus.
Dimensiunile acestui preparat diferă în funcție de locul de unde este cumpărată. În mod obișnuit, o shaorma clasică cu carne de pui, sos și legume poate avea între 400 și 700 de calorii. Dacă shaorma este una mare, poate fi vorba și de mai multe calorii.
Chiar dacă se prepară din carne de vită sau de pui, asta nu o face mai puțin săracă în grăsimi saturate sau în colesterol. Ingredientul care dăunează cel mai mult este, de fapt, sosul abundent pe care aceasta îl are.
Citește și: Cum se prepară sosul tzatziki, ideal pentru shaorma, kebab, gyros și grill. Secretul castraveților
Maioneza sau sosul de usturoi pot ridica semnificativ conținutul de grăsimi și calorii dintr-o shaorma, iar pe lângă ele se regăsesc și cartofii prăjiți.
Shaorma poate fi un aliment sănătos dacă sunt eliminate câteva ingrediente, cum ar fi cartofii și sosurile. Dacă nu puteți renunța la ele, puteți opta pentru un sos de iaurt sau un sos natural din roșii, iar cartofii îi puteți lăsa alături, dar copți, nu prăjiți.