Legumele şi verdeţurile s-au scumpit, în timp ce carnea s-a ieftinit uşor. La ce preţuri se pot aştepta românii de Paşti

Prețurile produselor agricole au continuat să crească la începutul acestui an, înregistrând un avans de 7,48% comparativ cu ianuarie 2024, potrivit celui mai recent studiu realizat de Institutul Național de Statistică (INS). Creșterea a fost determinată în principal de scumpirea produselor vegetale, care s-au majorat cu 11,36%, în timp ce produsele de origine animală s-au ieftinit cu 2,17%.
Mircea Filipescu
25 mart. 2025, 22:03
Legumele şi verdeţurile s-au scumpit, în timp ce carnea s-a ieftinit uşor. La ce preţuri se pot aştepta românii de Paşti

Impactul major vine din partea produselor vegetale, care au influențat semnificativ această evoluție a prețurilor. Specialiștii explică această tendință prin cererea crescută pe piață, condițiile climatice și costurile ridicate de producție.

Creșteri semnificative la produsele vegetale

Dintre produsele vegetale, cele mai mari creșteri de preț s-au înregistrat la floarea-soarelui, care s-a scumpit cu 31,04%, fiind urmată de varza de toamnă, cu un avans de 29,71%, și de rapiță, cu 18,35%.

În cazul cerealelor, porumbul boabe pentru consum a avut o creștere de 10,34%, în timp ce grâul a fost mai scump cu 7,75%. Și prețurile legumelor au urmat un trend ascendent: cartofii s-au scumpit cu 9,82%, morcovii cu 3,72%, iar soia a înregistrat un avans mai mic, de 1,41%.

Nu toate produsele vegetale au urmat această tendință. Au existat și scăderi de prețuri, în special la ceapa uscată, care s-a ieftinit cu 13,78%, fasolea boabe, cu o reducere de 10,91%, și orzul și orzoaica, care au avut prețuri mai mici cu 8,26%.

Costul coșului de cumpărături

Pentru consumatorii din București, INS a calculat prețurile medii ale unor produse de bază în piețele agroalimentare. Un coș de cumpărături ce conține un kilogram de cartofi (5,06 lei), un kilogram de fasole uscată (15,88 lei), un kilogram de ceapă uscată (6 lei), un kilogram de usturoi (22,69 lei), un kilogram de morcovi (6,83 lei) și un kilogram de mere (5,11 lei) ajunge la un total de 61,77 lei. Aceasta reprezintă o creștere de 6 lei față de ianuarie 2024, când același coș costa 55,84 lei.

Scădere a preţurilor produselor animale

Spre deosebire de produsele vegetale, sectorul produselor de origine animală a înregistrat o ușoară ieftinire, cu o scădere generală de 2,17%. Cele mai mari reduceri au fost observate la carnea de porcine în greutate vie (-15,18%), mierea de albine (-4,40%) și carnea de pasăre (-1,48%). În schimb, prețul laptelui de vacă a crescut cu 2,31%, iar carnea de ovine s-a scumpit cu 2,73%.

Comparativ cu luna decembrie 2024

Față de luna decembrie a anului trecut, prețurile produselor alimentare au înregistrat o creștere medie de 0,8%. Cele mai mari scumpiri au fost raportate la legume și conserve de legume (+3,2%), cartofi (+2,3%), precum și la ulei, slănină și grăsimi (+1%). De asemenea, au existat creșteri ușoare la produsele lactate, fructe, băuturi alcoolice și zahăr. Pe de altă parte, fasolea boabe și mălaiul s-au ieftinit ușor.

Citeşte şi: Gâştele sălbatice fac ravagii în agricultura românească: „Am pierdut toată cultura şi aproape 10.000 de lei!”

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Cum să prepari cea mai bună friptură de miel pentru masa de Paște. Ce trebuie să faci neapărat cu carnea înainte să o pui la cuptor
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Reguli noi la sute de bancomate din toată țara. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Un pensionar a dat în judecată Casa de Pensii după ce a primit o pensie mai mică: „Mi-au trecut cu vreo 4 ani mai puțin”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Doliu in lumea medicala! S-a stins fulgerator la doar 28 de ani: „Drum lin printre ingeri, Emi!”
MediaFlux
Răsturnare în ancheta privind furtul tezaurului dacic din Olanda. Procurorii olandezi spun că au „suficiente informații”: „Ne așteptăm să îl găsim”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă