Reprezentanţii Fundaţiei Vier Pfoten acuză autorităţile de „lipsă de profesionalism”, arătând că, din cauza „bâlbâielilor”, animalele riscă să fie condamnate, în continuare, la suferinţă.
„Este extrem de regretabil că prima acţiune de asemenea anvergură, în care autorităţile au intervenit pentru aplicarea legii privind deţinerea animalelor sălbatice în captivitate privată, eşuează lamentabil din cauza faptului că nişte funcţionari publici susţin că nu găsesc calea legală pentru a rezolva definitiv situaţia acestor animale. Suntem neplăcut surprinşi, cu atât mai mult cu cât, în cazuri asemănătoare din trecut, am colaborat foarte bine„, a declarat, potrivit unui comunicat remis, marţi, Agerpres, coordonatorul de proiecte al Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu.
Conform cursei citate, transferul celor patru lei către rezervaţia Lionsrock din Africa de Sud era programat să aibă loc marţi.
„În prezent, leii se află la Zoo Ploieşti – Bucov pentru o perioadă de carantină de 45 de zile, care va expira în scurt timp. Grădina zoologică nu are posibilitatea de a hrăni şi adăposti permanent leii într-un spaţiu adecvat şi autorizat pentru această specie. Acesta a fost motivul pentru care Vier Pfoten a oferit ca soluţie transferul leilor în rezervaţia sa din Africa de Sud, suportând toate costurile şi asistenţa specializată. Mai rămânea doar ca Garda de Mediu să-şi dea acordul pentru acest transfer, însă acest lucru nu s-a întâmplat”, se mai arată în documentul citat.
Directorul Parcului Memorial „Constantin Stere” de la Bucov, în incinta căruia se află Grădina Zoologică Bucov, Laura Moagher, a declarat, pentru Agerpres, că perioada de carantină expiră la data de 12 aprilie.
În acest context, conducerea instituţiei va face adrese către instituţiile abilitate să decidă ce se va întâmpla pe viitor cu cei patru lei.
„Pe data de 12 aprilie expiră perioada de carantină şi azi trimitem adresă către Gardă, către ANSVSA, către DSV să ia o decizie în legătură cu aceste animale. Nu putem noi să decidem lucrul acesta. La început am spus că avem spaţiu corespunzător pentru perioada de carantină. Restul, cei de la Garda Naţională de Mediu şi ANSVSA decid„, a afirmat Laura Moagher.
Aceasta a precizat că, potrivit calculelor, costul pentru întreţinerea familiei de lei este de aproximativ 4.500 de lei pe lună, încasările grădinii zoologice triplându-se de când au fost aduse aici animalele lui Nuţu Cămătaru.
Şase animale sălbatice – doi urşi şi patru lei – au fost confiscate, la sfârşitul lunii februarie, de pe proprietatea lui Ion Balint, zis Nuţu Cămătaru, acestea fiind relocate temporar la Grădina zoologică din Bucov, aflată în Parcul Memorial „Constantin Stere” şi administrată de Primăria Ploieşti.
La acel moment, coordonatorul de proiecte al fundaţiei Vier Pfoten, Kuki Bărbuceanu, a declarat că în mod sigur condiţiile oferite de Grădina zoologică de la Bucov sunt mai bune decât cele pe care cele şase animale le aveau pe proprietatea lui Ion Balint.
„Urmează ca într-o lună şi jumătate să luăm cea mai bună decizie pentru animale. Condiţiile cu siguranţă sunt mai bune, aici au hrană adecvată şi asistenţă medicală, iar o grădină zoologică are mai multă experienţă decât orice persoană particulară„, a afirmat, la acel moment, reprezentantul Vier Pfoten.
Comisarii Gărzii Naţionale de Mediu, alături de reprezentanţii organizaţiei pentru protecţia animalelor Vier Pfoten, au descins, la 27 februarie, la domiciliul lui Ion Balint pentru a confisca animalele sălbatice pe care familia acestuia le deţinea ilegal de mai bine de 15 ani şi pentru a le reloca, temporar, la Grădina zoologică de la Bucov.
Conform legislaţiei în vigoare, deţinerea în captivitate a animalelor sălbatice este permisă persoanelor fizice numai cu acordul scris al ANSVSA şi pe o perioadă de timp limitată.
Încălcarea prevederilor legale privind deţinerea şi comercializarea animalelor sălbatice reprezintă infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la o lună la un an sau cu amendă penală de la 500 la 10.000 de lei şi confiscarea animalelor.