Lemnele de foc s-au scumpit substanțial, iar românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru încălzirea de pe timpul iernii. Oamenii cu posibilități financiare reduse sunt îngrijorați și se tem că nu o să facă față frigului din această iarnă. În mediul rural sunt aproximativ 3,5 milioane de case încălzite cu sobe pe lemne, cele mai multe dintre ele fiind vechi și consumând o cantitate mare de lemne. Astfel, costurile pentru lemne sunt cât pensia bătrânilor.
Citește și: Lemne de foc pentru românii amărâţi. Guvernul oferă 15.000 de lei pentru 7 metri cubi de fiecare familie
Majoritatea oamenilor care stau la țară au sobe sau centrale, având nevoie de lemne pe timp de iarnă. Însă, situația este îngrijorătoare pentru oamenii cu surse de venit reduse, deoarece prețurile au crescut considerabil. În acest context, Regia Națională a Pădurilor (RNP) Romsilva a început să anunțe noile prețuri pentru lemnul de foc ce poate fi cumpărat de oameni.
Pentru sezonul din 2024, s-a programat un volum de 9,3 milioane metri cubi de lemn din pădurile proprietatea publică a statului, dintre care 4,81 milioane metri cubi ca lemn fasonat și 4,49 milioane metri cubi ca lemn pe picior.
Prețurile lemnului de foc achiziționat de la Romsilva, prin Direcția Silvică Bistrița, variază între 73,5 lei/mc și 416,5 lei/mc (cu TVA inclus) în funcție de specie și sortiment. Persoanele interesate pot depune cereri la ocolul silvic. Totodată, transportul poate fi asigurat până acasă, la cerere, cu o mașină ce are capacitatea maximă de transport de 16 mc sau cu un tractor cu remorcă cu volum maxim de 8 mc/cursă.
În urmă cu un an, Romsilva a majorat volumul de lemn fasonat pus pe piață cu 24%, iar în primele 11 luni ale anului 2023 au fost recoltați, prin forţe proprii ale Romsilva sau prin contracte de prestări servicii cu operatori atestaţi, peste 3,9 milioane mc de lemn fasonat, cu 688.400 metri cubi mai mult ca în perioada similară a anului 2022. Prețul mediu al lemnului fasonat, pentru sortimentele destinate industrializării, obținut în urma licitațiilor electronice a fost de 503 lei/mc, fără TVA.
Pentru oamenii vârstnici, care nu au surse de venit suficiente, achiziționarea lemnelor reprezintă o problemă. Specialiștii spun că pentru acest sezon, costurile ajung la aproximativ 3.000 de lei.