Revoluţionara descoperire a cercetătorilor de la Universitatea Sheffield constă într-un fel de lentilă de contact , constituită din celule stem. Este, practic, un implant biodegradabil, scrie Daily Mail.
Odată aplicat, celulele stem din interiorul lentilei de contact se multiplică în interiorul acestuia şi întreţin sau refac pe cale naturală celulele degradate. Astfel, în viitor va fi posibilă nu numai întreţinerea şi vindecarea vederii, ci chiar şi recăpătarea ei în cazul persoanelor nevăzătoare, după cum speră experţii.
În plus, pe acelaşi principiu ar putea fi „crescute” şi alte „celule de înlocuire” în diferite ţesuturi afectate ale organismului, inclusiv ţesuturile inimii şi ale creierului, mai spun specialiştii.
Cercetătorii care au creat această tehnologie plecând iniţial de la a găsi un înlocuitor al transplanturilor de cornee, care nu reuşesc în toate cazurile.
„Noi credem că tratamentele de acest fel nu vor fi doar mai performante decât tratamentele clasice, ci şi mai ieftine”, a afirmat profesorul Frederick Claeyssens, de la Universitatea Sheffield. Cercetările echipei de specialişti au fost publicate în revista Acta Biomaterialia.