„În urmă cu ceva ani, un om de la care am învăţat multă televiziune îmi spunea că trendul în TVR este să ai în jur proşti şi fraieri promovaţi (…) La ceva timp de la acea conversaţie constat că acel trend a devenit politică managerială”, scrie Leonard Miron în articolul în care îşi anunţă despărţirea de TVR, după o „relaţie” de 20 de ani. El enumeră, totodată, mai multe motive care l-au determinat să ia decizia de a înceta raporturile contractuale cu TVR.
„De ce? Pentru că m-am plictisit de compromisul devenit calitate editorială. (…) Pentru că am obosit să justific lipsa de consistenţă în Dorobanţilor 191. (…) Pentru că nu îmi place să gravitez într-un vid de decizie şi responsabilitate„, precizează Leonard Miron.
Ceea ce pare că l-a deranjat, însă, cel mai tare a fost felul în care era privit de mai marii din TVR din cauza orientării sale sexuale, fapt „zugrăvit” în termeni duri de fostul prezentator şi realizator din televiziunea publică: „M-am plictisit să mă justific de ceea ce fac în pat în faţa unei adunături de falşi juraţi cu paşapoarte europene dar mentalitate de gulag. Ei da, şi ce dacă iubesc cu aceeaşi pasiune de mai bine de 10 ani acelaşi bărbat? Nu pot urma modelul unei celebrităţi din TVR care-şi schimbă soţii la fel de des ca simpatiile politice, nu e genul meu … şi nici treaba mea. Fiecare cu ce-i al lui … şi eu sunt fericit cu ceea ce am. Dar cred că ar fi cazul să nu se uite că «poponarul» vorbeşte vreo 4 limbi străine, că «homălăul» are un masterat, un doctorat şi vreo 3 diplome prin buzunare, că «pidosnicul» chiar ştie să lucreze într-o echipa de televiziune şi să facă performanţă. Inexplicabil, precum piramidele sau unele cazuri sociale de la evaluare, este faptul că «bulangiul» este bun să fie chemat când nu vrem să cheltuim bani din deviz sau când nimeni nu vrea să încerce marea cu degetul sau când am uitat că trebuie să facă cineva ŞI emisiunea cu pricina. Scuze pentru invectivele folosite; erau doar citate din managerii în viaţă şi în funcţie„.
În ciuda nemulţumirilor care l-au făcut să demisioneze din TVR, Leonard Miron admite că aceasta este „o etapă normală… dureroasă, dar obişnuită” şi le urează succes foştilor colegi, „şi celor plecaţi, dar mai ales celor rămaşi”.