Într-un mesaj expediat prin e-mail grupului pentru protejarea naturii Avaaz, actorul american a spus că îşi doreşte „un elan din partea populaţiei” în favoarea acestui sanctuar natural, în aceste zile, în care se desfăşoară mai multe runde de negocieri în cadrul Comisiei pentru protejarea resurselor marine vii din Antarctica (CCAMLR).
Această conferinţă, inaugurată oficială marţi la Hobart (capitala insulei australiene Tasmania), are ca temă crearea unui sistem reprezentativ de zone de protecţie marină în Oceanul Antarctic, aşa cum doresc Australia şi Uniunea Europeană.
Regiunea adăposteşte o mare populaţie de pinguini, foci şi balene, dar şi alte specii unice, care nu trăiesc în alte zone.
Dacă acest sanctuar marin va fi înfiinţat, el va avea de două ori suprafaţa Indiei şi va fi cel mai mare sanctuar de acest tip de pe Terra.
„Dar Rusia, Coreea de Sud şi alte câteva state ameninţă că vor vota împotrivă, pentru a putea să continue să jefuiască această mare, în condiţiile în care alte mări au fost golite de peşti”, a declarat DiCaprio, reamintind că o petiţie în favoarea acestui sanctuar a adunat peste 840.000 de semnături pe internet.
CCAMLR include 24 de ţări şi UE şi a fost înfiinţată în 1982 cu scopul de a proteja viaţa marină în faţa creşterii cererii mondiale de krill, crustacee nevertebrate care reprezintă o resursă alimentară capitală pentru animalele din Oceanul Antarctic.
Leonardo DiCaprio a devenit în ultimii ani un activist înfocat al drepturilor animalelor, iar în 2011 a devenit purtătorul de cuvânt al unei campanii pentru protejarea elefanţilor, derulată de International Fund for Animal Welfare.