„Toate aceste afirmaţii ale preşedintelui în mediul public, în media, în ultimele săptămâni nu sunt unele care să îndemne la stabilitate politică cu adevărat. Toate acţiunile dumnealui sunt unele care (…) exced mult rolului pe care dânsul ar trebui să-l aibă de mediator. Ceea ce se întâmplă în contextul nostru de securitate, în zona noastră de apărare, ar obliga în acest moment toate personalităţile publice să aibă un dialog mult mai aşezat, mult mai îndreptat spre interesul şi binele ţării noastre. Este destul de dificil să lucrezi într-un astfel de context în care, din punct de vedere politic, eşti tot timpul şicanat, eşti permanent împins într-o zonă de iritabilitate, sunt lucruri care, pe lângă activitatea extrem de încărcată a fiecăruia, să mai ai timp să mai răspunzi unor astfel de provocări. Cred că lucrurile ar trebui un pic să se liniştească”, a spus Leş, la Antena 3.
El a arătat că discuţiile din CSAT au fost „aşezate”, existând un dialog respectuos între membrii Consiliului, şi că nu a existat nicio discuţie în cadrul şedinţei despre remaniere.
„Acum nu vreau să surprind pe cineva şi să nu spun că nu există o oarecare tensiune, dar discuţiile la cele două şedinţe ale CSAT la care am participat de când am fost nominalizat au fost discuţii aşezate, pe proiectele prezentate pe ordinea de zi a CSAT, discuţii, care, din punctul meu de vedere, nu au degenerat la niciun moment”, a spus Leş.
„A primit avizul (n.r. – pentru bugetul MApN, din partea CSAT). Ministerul Apărării Naţionale merge mai departe cu acea asumare de 2%. Nu vă ascund că anumite aspecte care ţin de înzestrare nu merg toate cum ne-am fi dorit. (…) Proiectele depăşesc 9 miliarde de euro în următorii 10-15 ani de achiziţii, un efort financiar enorm. (…) Discutăm de nişte programe la care nu visam niciodată, programul Patriot de exemplu, de aproape 3,9 miliarde de euro. Eu sper să facem nişte economii acolo. (…) Eu sper ca prima baterie Patriot să vină la sfârşitul lui 2019”, a spus Leş, la Antena 3.
În acest context, el a arătat că plănuieşte o vizită în SUA în prima parte a anului viitor.
Ministrul Apărării a precizat că doreşte ca totul să fie perfect în ceea ce priveşte corvetele.
„Discutăm de un audit, discutăm de o procedură de 1,3-1,4 miliarde de euro şi totul trebuie să fie perfect. Este important să răspundă cerinţelor operaţionale, să fie ceea ce trebuie şi, din punct de vedere legal, să respectăm toată legislaţia în vigoare”, a afirmat Leş.
El a arătat, în legătură cu programul de blindate 8X8, că „nu este foarte bine în acest moment” şi că doreşte completarea escadrilei de avioane F16.
Ministrul a mai afirmat că mişcările Rusiei, în special în zona Mării Negre, sunt monitorizate foarte atent de NATO.
„Aş vrea ca cetăţenii să fie liniştiţi. Atitudinea Rusiei ne-a obişnuit de ceva vreme, încearcă să facă presiuni, încearcă să forţeze anumite momente în care să-şi arate cu adevărat puterea şi dorinţa de a controla această zonă”, a spus Gabriel Leş