Leul, în pericol? ING estimează cursul valutar pentru finalul lui 2025 și are vești despre rata inflației

Analiștii ING estimează o scădere a deficitului de cont curent la 7,4% din PIB în 2025 și o reducere graduală a ratei dobânzii cheie a BNR, abia din a doua jumătate a anului. Inflația va rămâne peste ținta BNR, iar leul ar putea ajunge la 5,05 lei/euro la finalul lui 2025, pe fondul unei ușoare deprecieri.
Filip Stan
07 mart. 2025, 11:42
Leul, în pericol? ING estimează cursul valutar pentru finalul lui 2025 și are vești despre rata inflației

ING prevede o creștere economică de 1,6% în România, în 2025, comparativ cu cea de 0,9% în 2024, pe fondul creșterii investițiilor și a unei contribuții negative mai mici, din partea exportului net, deși riscurile geopolitice îngreunează prognoza, scriu editorii de la profit.ro.

Reducerea deficitului de la 8,7% din PIB la 7% este preocuparea de bază a ING, însă acest lucru depinde de mai mulți factori.

Citește: Euro sau dolar, în ce e mai bine să-şi protejeze românii banii de devalorizarea accelerată. Când se renunţă la numerar!

„Un scenariu ideal pentru restabilirea încrederii piețelor rămâne, cel mai probabil, o combinație între creșterea colectării, taxe mai mari și controlul cheltuielilor”, consideră analiștii ING Valentin Tătaru și Ștefan Posea.

„Privind evoluția lor în ultimul deceniu – majoritatea veniturilor fiscale (inclusiv cele cheie precum TVA și impozitul pe venit) au scăzut ca procent din PIB, ceea ce le face drept candidați mai potriviți pentru majorări de impozite, cel puțin în comparație cu contribuțiile sociale, care au crescut între timp ca pondere din PIB”.

În privința balanței externe, ING vede un deficit de cont curent la 7,4% din PIB în 2025, față de 8,2% în 2024. ING se așteaptă la tăieri ale ratei cheie din partea BNR abia din a doua parte a anului, cu o rată de 6% la finele lui 2025, comparativ cu nivelul curent de 6,5%.

„Privind în perspectivă, anticipăm o moderare a cererii de consum și un impuls fiscal negativ. În combinație cu șomajul stabil, acest lucru ar trebui să aibă ca rezultat o oarecare reducere a presiunilor inflaționiste din partea cererii. Acestea fiind spuse, efectele contrare potențial mai puternice vor veni din presiunile asupra costurilor cu forța de muncă care decurg din sarcina fiscală mai mare și creșterea salariului minim de la 1 ianuarie 2025”, arată economiștii.

Inflația este estimată să rămână relativ ridicată, la 4,8% la finele anului, comparativ cu 5,1% în 2024, deci peste ținta BNR de 1,5-3,5%.

Pe termen scurt, ING vede o stabilitate a cursului de schimb, însă din a doua partea a anului estimează că BNR va lăsa leul să se deprecieze ușor, cu un nivel estimat de 5,05 lei/euro la final de an.

Economia României continuă să crească, dar se confruntă cu mai multe provocări

„Economia României continuă să crească, dar se confruntă cu mai multe provocări. Factorii de decizie politică jonglează cu mult așteptata consolidare fiscală, dezechilibrele externe și inflația persistentă, ceea ce face ca sarcina lor să semene cu mersul pe frânghie, care devine tot mai periculos cu fiecare ciclu electoral.”

„Întrebarea cheie este dacă România va implementa politici responsabile pentru sustenabilitate pe termen mediu și lung sau va ceda populismului pe termen scurt. Următoarele luni vor fi cruciale pentru a determina traiectoria țării”, comentează economiștii ING Valentin Tătaru și Ștefan Posea.

Creșterea de anul trecut, mult sub potențial, nu s-a datorat unei cereri interne slabe, pentru că, dimpotrivă, consumul privat și investițiile au crescut – deși ultimele s-au deteriorat pe final de an -, în timp ce politica fiscală a fost deosebit de relaxată, cu un deficit de 8,7% din PIB.

Oferta economiei românești n-a fost însă suficientă pentru a acoperi cererea stimulată, astfel că a fost nevoie de importuri puternice, cu un deficit comercial de 9,5% din PIB.

„Atât consumul cât și investițiile au avut nevoie de importuri, ceea ce a dus la stimularea exporturilor partenerilor comerciali, comprimând creșterea PIB și relevând astfel limitele modelului de creștere bazat pe consum al României”, arată economiștii ING.

Ascensiunea la Schengen și marile proiecte de infrastructură ar trebui să se vadă în creșterea productivității

De altfel, cu toată încetinirea pe finele anului trecut, investițiile au performat bine în ultimii doi ani, notează economiștii.

„Multe dintre proiectele de infrastructură, care se fac o singură dată într-o generație au început deja să influențeze pozitiv creșterea și vor duce la o creștere a productivității și a PIB potențiale în anii ce vin”, notează economiștii.

Astfel, pe lângă investițiile așteptate să crească în acest an, exporturile nete sunt estimate să tragă mai puțin în jos PIB, în timp ce efectele de bază sunt anticipate să ofere o dinamică mai ridicată, ca urmare a unui trimestrul al patrulea din 2024 relativ bun.

„Inutil să spunem că implicațiile geopolitice ale potențialelor tarife asupra UE aduc riscuri negative pentru estimarea noastră de bază, în special pe frontul exporturilor.”

„În același timp, perspectivele unui Fond european de apărare și al cheltuielilor suplimentare în domeniile subinvestite ale Europei, cum ar fi apărarea și tehnologia, aduc un potențial de creștere pe termen scurt, în pofida efectului de înrăutățire a situației fiscale continentale. Termenii și evoluția ulterioară a negocierilor pentru pace sunt, de asemenea, un factor cheie de urmărit”, notează economiștii ING.

Citește și: VOUCHERE de 220 şi 450 de lei /lună, suma a fost indexată! Cine le primeşte şi ce puteţi face cu ele

 

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Alimentul pe care trebuie să-l pui în dulap ca să scapi de mucegai și mirosuri neplăcute. Are foarte multe proprietăți
Capital.ro
Șoferii care nu mai trebuie să dea examen. Reguli noi pentru obținerea permisului de conducere
Playtech.ro
Ajutor dublu de Paște 2025 pentru unii pensionari: bani pentru miel și cozonac, pe lângă cei 400 de lei de la Guvern
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Cele trei combinații periculoase de vitamine. Medic: Trebuie luate separat
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Zi neagră pentru nouă milioane de români. Scumpire semnificativă a unor taxe
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Ce publicase pe Facebook românca Andreea Mottram, înainte să fie omorâtă de fiica ei adoptivă. „Problema este că...”
Cancan.ro
Cum a dat soarele, au ieșit la ÎNCĂLZIT! Vedetele au încins atmosfera în parcul Herăstrău - Nu le-a fost rusine deloc
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Anunțul serii despre Elena Udrea. Vestea dată chiar de avocatul său: Întrunește toate celelalte condiții
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
„Alt copil, viața merge înainte” Igor Cuciuc a dat vestea mult așteptată, după moartea Andreei: „Un nou Început”. Artistul și soția sa sunt de nedespărțit acum
Schimbare importantă pentru șoferi: Cei cu două mașini vor plăti o nouă taxă obligatorie
MediaFlux
Pensiile, alocațiile și indemnizațiile se dau mai devreme. Data anunțată de Ministerul Muncii
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cum să ieși la pensie fără dureri de cap: ghid complet și actualizat pentru românii care se apropie de vârsta pensionării