LEURDA, leacul-minune oferit de natură

Cunoscută ca remediu de milenii, leurda este leacul din lunile de primăvară pe care natura ni-l oferă pentru ca organismul nostru să se curețe de toxine și să își întărească sistemul imunitar.
Alina Costache
17 mart. 2015, 10:05
LEURDA, leacul-minune oferit de natură

Leurda, Allium ursinum (usturoiul ursului), este o plantă erbacee, perenă, de talie medie-mică, cu frunze cărnoase, de un verde puternic, care face flori mici și albe. Are un puternic miros de usturoi și înflorește în perioada aprilie — iunie. Leurda crește numai în pădurile din Europa Centrală, iar până în prezent nu a putut fi aclimatizată în nici o altă regiune. În țara noastră, verdele viu al frunzelor și albul luminos al florilor ei împodobesc pădurile din Muntenia, Transilvania și sudul Moldovei, scrie Agerpres.

Frunzele de leurdă au componente asemănătoare cu cele ale usturoiului, predominând sulfura de alil, care imprimă gustul și mirosul caracteristice tuturor speciilor din genul Allium. În plus, conține carotenoizi, vitaminele A și C, vitamine din complexul B, levuloza, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru și proteine.

Cu frunzele ei în formă de paloș, leurda este unul dintre cele mai puternice remedii din farmacia naturii. Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, acționează favorabil în numeroase afecțiuni.

În urma unor studii efectuate în laboratoarele din Germania, leurda a fost declarată „Planta mileniului trei” pentru multiplele sale efecte benefice asupra organismului nostru. În prezent, leurda este considerată din punct de vedere terapeutic mai puternică decât usturoiul.

Citeşte şi Verdeţurile de primăvară care fac minuni cu organismul nostru. Vezi ce te întremează după iarnă

Leurda este foarte bogată în adenozină, substanță care, conform unor studii recente, are un rol esențial în reducerea colesterolului, în scăderea tensiunii arteriale. Este eficientă în ateroscleroză coronariană, hematurie și previne accidentele vasculare, evitând apariția trombozei și tromboflebitei. Substanțele active conținute de leurdă au efecte vasodilatatoare și reduc hipertensiunea arterială.

Ultimele studii arată că anumite substanțe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activității endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge și favorizează circulația cerebrală, oprind astfel procesul de îmbătrânire.

Leurda stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, amețelile de dimineață, stările depresive, tensiunea la nivelul capului și stările de anxietate și de neliniște. În tratamentul insomniei și al stărilor de neliniște, sunt indicați bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată.

Frunzele consumate sub formă de salată sunt benefice persoanelor cu bronșite, în tuberculoza pulmonară și în tratarea infecțiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, raceli), datorită efectului antiseptic și antiinflamator. Acțiunea benefică a plantei este datorată și substanțelor volatile pe care le conține.

Totodată, leurda curăță rinichii și vezica urinară, favorizează urinarea și elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută. Are efecte în diaree acută și cronică, dizenterie, indigestii, insuficiență biliară, colici abdominale, balonări. Prin efectul depurativ, leurda ajută cu succes la eliminarea paraziților intestinali, fiind eficientă și în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei și în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.

Citeşte şi De ce să mănânci în fiecare zi salata verde

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Aceasta este cea mai veche gară din lume. Are peste 200 de ani și sute de mii de turiști o vizitează
Capital.ro
Gestul complet ilegal în România. Ești condamnat pe loc la închisoare și îți pierzi drepturile
Playtech.ro
Se închide circulația pe Autostrada Soarelui! Pe unde să circuli ca să ajungi la mare
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Vești teribile de la meteorologi. Totul se schimbă brusc
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Un român a plătit 2.000 € pentru o săptămână la "all inclusive" în Turcia. Ce a primit să mănânce și să bea 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Elevii care au obținut nota maximă la Evaluarea Națională, dar și la BAC, vor fi răplătiți cu bani! Suma nu este deloc mică
Capital.ro
Statul va plăti câte 5.000 LEI de persoană. Guvernul a pregătit deja banii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
Femeie din Belarus condamnată la şase ani de închisoare pentru finanţarea unui grup de voluntari în Ucraina
MediaFlux
VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR TOTAL după DEMISIA LUI BIDEN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!