Leurda, planta care face minuni pentru organism. Este de talie medie-mică, are frunze cărnoase, de un verde puternic, cu flori mici şi albe. Această plantă se găseşte în pădurile din Muntenia, Transilvania şi sudul Moldovei. În popor se mai numeşte şi usturoită sau usturoiul sălbatic, pentru că frunzele şi tulpinile sale au un gust şi un miros puternic de usturoi.
Frunzele Leurdă conţin sulfură de alil, catotenoizi, vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, levuloză, ulei eteric complex, săruri minerale, calciu, fier, fosfor, natriu, magneziu, cupru şi proteine.
Cei care vor să se bucure de gustul şi de proprietăţile medicinale ale leurdei trebui să ştie că frunzele se recoltează în lunile martie-aprilie.
Citeşte şi Ce să NU mănânci la micul dejun dacă bei cafea: Alimentul care face diferenţa!
Se spală frunzele bine cu apă călduţă, se taie mărut şi se pun într-un castron încăpător. Se adaugă o lunguriţă de oţet de mere, un praf de sare şi o linguriţă de ulei.
Cei care vor să ţină o cură de leurdă trebuie să consume o astfel de salată o dată pe zi, dimineaţa, la prima masă. O cură cu leurdă durează minim 10 zile şi este extrem de bine tolerată de ficat.
Consumată sub formă de salată, suc, infuzie, decoct, tinctură, leurda acţionează favorabil în numeroase afecţiuni.
Tromboflebita şi trombozele în general- leurda are printre cele mai puternice efecte fluidifiante sanguine şi antiagregante plachetare.
Se consumă sub formă de suc: 1-2 pahare pe zi, pe stomacul gol, în cure de minim 20 de zile.
De asemenea, se poate administra şi sub formă de tinctură de leurdă: o linguriţă diluată în jumătate de pahar de apă, de patru ori pe zi, în cure de câte o lună, cu o săptămână de pauză.
Sechele după accidentul vascular. Se face o cură cu salată de leurdă timp de două săptămâni, timp în care se consumă câte o porţie de salată în fiecare dimineaţă. După cura de salată se continuă tratamentul cu tinctură. Se administrează de patru ori pe zi, pe stomacul gol. Tratamentul cu tinctură durează minim două luni.
Ateroscleroza şi bolile cardiace asociate unor valori ridicate ale colesterolului. Leurda este foarte bogată în adenozină, substanţă care are un rol esenţial în reducerea colesterolului, în împiedicarea formării trombilor, în scăderea tensiunii arteriale.
Cu alte cuvinte, leurda pe termen lung aliatul ideal pentr tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie). Curele se ţin câte 2-3 luni, cu două săptămâni de pauză, sub formă de tinctură.
Se ia o linguriţă de tinctură diluată în apă, de 4 ori pe zi, înaintea meselor principale. În timpul primăverii, este foarte utilă o cură cu salată de leurdă, cu o durată de minim două săptămâni.
Hipertensiunea arterială – substanţele active conţinute de leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine. Se administrează tinctura de 4 ori pe zi. Tratamentul se face timp de două luni, cu două săptămâni de pauză.
Opreşte procesului de îmbătrânire – se consumă zilnic salată de leurdă, înaintea meselor principale, pe o perioadă cât mai îndelungată, în timpul sezonului de recoltare a frunzelor. Potrivit ultimelor studii, anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sânge, au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sânge şi favorizează circulaţia cerebrală.
Reumatismul – Ţineţi o cură cu suc de leurdă timp de trei săptămâni. Se consumă câte două pahare de suc pe zi, dimineaţa, pe stomacul gol. De asemenea, se ţine o cură vegetariană cu multe crudităţi.
Are efecte depurative. Sucul de leurdă este eficient şi în tratarea sclerodermiei, psoriazisului, acneei şi în general a bolilor de piele care apar pe fondul intoxicării organismului.
Stimulează capacitatea de memorare, combate momentele de lapsus, amneziile, insomniile, ameţelile de dimineaţă, stările depresive, tensiunea la nivelul capului şi stările de anxietate şi de nelinişte. În tratamentul insomniei şi al stărilor de nelinişte, sunt indicaţi bulbii, care se pot consuma ca atare sau sub formă de salată, potrivit ziarulunirea.ro.
Tratează afecţiunile respiratorii. Salatele sunt benefice persoanelor cu bronşite, în tuberculoza pulmonară şi în tratarea infecţiilor de la nivelul căilor respiratorii superioare (gripe, răceli), datorită efectului antiseptic şi antiinflamator.
Curăţă rinichii şi vezica urinară, favorizează urinarea şi elimină excesul de acid uric, foarte dăunător la bolnavii de gută.