„Si eu si Liviu Dragnea suntem in aceelasi zi in procedura de camera preliminara. Dupa aceasta procedura urmeaza Tribunalul, ca sa putem sa intram pe fond si sa ne judecam. Abia astept, ca sa terminam odata cu toata aceasta farsa. Nu stiu de cine este pusa la cale aceasta farsa, dar este foarte clar ca este o farsa. Este batator la ochi. Intamplator, eu si Liviu Dragnea am fost chemati la DNA in aceeasi zi. Sunt o serie de coincidente„, a declarat Lia Olguţa Vasilescu, la ieşirea de la Tribunalul Bucureşti.
Acesta a precizat că cel mai probabil va ataca în instanţa interceptările care apar în dosarul său, pentru că „s-au făcut ilegal şi nu sunt relevante”.
„Probabil ca vom ataca interceptarile care apar in dosarul meu, pentru ca este clar ca s-au facut ilegal, in urma cu doi ani de zile. Nu sunt foarte relevante, dimpotriva. Au fost provocari, nu doar la adresa mea, ci a tuturor functionarilor din Primarie, ca sa se dovedeasca faptul ca a fost vorba de o ilegalitate. Nicaieri in lumea normala nu se pedepseste asa ceva„, a mai spus Lia Olguţa Vasilescu.
Întrebată dacă la instanță a venit și Petre Becheru, denunțătorul său din dosarul privind refacerea fațadelor unor blocuri din centrul Craiovei, edilul a afirmat că nu știe, pentru că nu-l urmărește. „Înțeleg că el mă urmărește pe mine, eu nu am nicio treabă cu el. Dânsul este o persoană care are nevoie de ajutor și sper din toată inima să i se acorde acest ajutor. Îl ajută justiția, fiindcă eu sunt aici, iar el e acasă bine merci. Oricum, să știți că eu m-am simțit foarte bine plimbându-mă pe holurile tribunalului, foarte multe persoane care au văzut la tv, bănuiesc, au venit să-mi spună că sunt alături de mine și să țin fruntea sus, că e o porcărie foarte mare acest dosar și m-a mobilizat foarte tare„, a spus primarul.
Radu Marinescu, avocatul acesteia, a explicat că în faza de cameră preliminară se vor discuta aspecte legate de legalitatea sesizării instanței prin rechizitoriu. „Se discută aspecte legate de legalitatea sesizării instanței privind rechizitoriul. Am solicitat să fie îndepărtate mai multe probe. (…) Noi am considerat că denunțurile sunt neconforme cu normele de procedură. Obiectăm în privința respectării dreptului la apărare, obiectăm în privința interceptărilor din dosar, considerăm că au fost realizate cu încălcarea unor drepturi fundamentale, precum cel privitor la viața privată. Avem obiecțiuni de procedură care se vor discuta și urmează ca instanța să decidă dacă dosarul se va întoarce la parchet sau va merge la instanța de judecată„, a declarat Radu Marinescu.
Lia Olguța Vasilescu este acuzată de procurorii DNA de luare de mită (patru infracțiuni), folosirea autorității sau influenței în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracțiuni) și spălare de bani.
„În cursul anului 2012, cu prilejul campaniei electorale pentru alegerea primarului municipiului Craiova, mai mulți oameni de afaceri au fost determinați de candidatul Lia Olguța Vasilescu, personal sau prin intermediul unor persoane din echipa de campanie, să efectueze diverse sponsorizări. În scopul obținerii acestor foloase, inculpata s-a folosit de influența pe care o avea asupra oamenilor de afaceri, în calitatea sa de vicepreședinte al organizației județene a unui partid politic”, declară DNA.
Potrivit DNA, „donațiile”, estimate la 135.907 euro, s-au concretizat atât în realizarea de materiale electorale, cât și pentru organizarea unor spectacole în susținerea campaniei inculpatei.
De asemenea, în anul 2014, Lia Olguța Vasilescu a pretins și primit de la mai mulți oameni de afaceri, printr-o asociație non-profit, cu titlu de mită, suma totală de 544.209, 33 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu.
Concret, Lia Olguța Vasilescu, direct sau prin intermediari, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a solicitat oamenilor de afaceri care aveau în derulare contracte cu Primăria Craiova să efectueze sponsorizări către asociația reprezentată de Elena Daniela, în vederea efectuării unor lucrări de reabilitare a fațadelor unor clădiri din municipiul Craiova.
Anchetatorii au reținut că oamenii de afaceri au acceptat solicitările formulate de Lia Olguța Vasilescu, pentru a nu întâmpina din partea edilului dificultăți în buna desfășurare a contractelor, în efectuarea plăților și în recepționarea lucrărilor. „De asemenea, edilul a beneficiat în mod direct de avantaje nepatrimoniale constând în acumularea de capital electoral, aspecte invocate deja în spațiul public într-o emisiune televizată din 2 martie 2016”, mai menționează DNA.