Lia Olguţa Vasilescu a precizat la România TV că un beneficiu al acestei legi este faptul că, din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.
„Din 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Deci, aici apare prima diferenţă faţă de proiectul care a fost pus în dezbaterea publică după ce am prezentat mai multe formule de calcul Ministerului de Finanţe şi am convenit asupra faptului că aceasta este cea mai bună. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie, fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale, în conformitate cu legislaţia fiscală în vigoare la data adoptării programului de guvernare. De altfel, reamintim că pensiile nu mai sunt purtătoare de CAS şi CASS, aceasta fiind una dintre măsurile ce a fost adoptată încă de la începutul anului trecut”, a afirmat ministrul Muncii.
Lia Olguţa Vasilescu a arătat care vor fi pensiile care se vor dubla şi chiar tripla din 2021.
„E o lege aşteptată de 5 milioane de români şi pe noi, care nu suntem încă pensionari, corectează inechităţile, nu se poate ca persoane care au cotizat 35 de ani să fie pe indemnizaţia socială minimă. Se corectează şi inechitatea între femei şi bărbaţi, nu s-a umblat la vârsta de pensionare. Legea aduce multe beneficii pentru pensionari, e maxim din cât a putut statul român să ofere, orice amendament ar pune în pericol aplicarea legii. Militarii aparţin de altă casă de pensii din subordinea MApN, poliţiştii din subordinea MAI, ceilalţi sunt pe legi speciale, dar în Parlament se află mai multe proiecte de modificare a acestor legi, noi ne-am concentrat doar pe legea pensiile publice, un profesor universitar va ajunge la 8100 de lei”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu.
Ministrul Muncii, anunţ pentru pensionarii din stradă: ce se va întâmpla cu PUNCTUL DE PENSIE
Guvernul a adoptat, în şedinţa de miercuri, noua lege a pensiilor, proiectul urmând să ajungă în Parlament. Prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat că acest proiect de act normativ vizează creşterea veniturilor pensionarilor şi eliminarea inechităţilor în sistemul public de pensii. „Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în 2021”, a anunţat ministrul Muncii, la finalul şedinţei de Guvern.
„Guvernul a aprobat astăzi proiectul noii legi a pensiilor, la propunerea Ministerului Muncii. Acest proiect va merge acum la Parlament unde va fi dezbătut în procedură de urgenţă. Proiectul de lege prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie până în 2021, după cum urmează anul viitor la 1.965 lei, în anul 2020 la 1.775, în 2021 la 1.875 lei, adica suma aferentă VPR 1.775 la care se adaugă 10% aferentă sporurilor şi altor drepturi de natură salarială pentru care s-au plătit contribuţiile. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu inflaţia şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Aici apare prima diferenţă faţă de proiectul pus în dezbatere publică după ce am prezentat mai multe formule de calcul Ministerului de Finanţe şi am stabilit că aceasta este cea mai bună. (…) Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoare salariului mediu brut fără a lua în calcul întoarcerea sarcinii fiscale. (…) Nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care în urma recalculării va rezulta o suma mai mica decat cea aflata in plata, se mentine suma in plata. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim, nici cel complet”, a anunţat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, după şedinţa de guvern.