Lia Olguţa Vasilescu a precizat că legea pensiilor va fi implementată în dou etape: „Au fost trei variante de lucru, s-a ales una dintre ele în coaliţie şi a rămas ca la Casa de Pensii să se facă un calcul preliminar pe care să îl trimită la Ministerul Economiei. Trebuie să ne spună câte pensii sunt în plată, să ne dea un termen cât ar dura calcularea pensiilor, ca să ştim în ce termen putem să adoptăm această lege. Probabil va fi din doi paşi: punctul de pensie care va creşte conform programului de guvernare aşa cum a crescut şi anul acesta la 1000 de lei, iar a doua etapă – corecţii în legea pensiilor, dar este vorba de un termen mai îndelungat pentru că este vorba de 5 milioane de pensii care trebuie să fie recalculate”.
„Nu avem toate calculele făcute şi girul politic, deci putem vorbi doar principial despre ce se întâmplă în lege. Când am discutat cu sindicatele din sănătate despre trecerea contribuţiilor de la angajator la angajat le-am explicat care este avantajul pe legea pensiilor şi cei care erau mai aproape de pensionare au fost chiar interesaţi”, a mai spus ministrul Muncii.
„Pensia se redefineşte. Vor fi pensionari cei care au vechime în muncă. Acum sunt amestecaţi şi cei care au plătit contribuţii doar o zi şi sunt consideraţi pensionari. Nu vor fi consideraţi pensionari cei aflaţi acum pe pensia minimă garantată. Ei vor primi în cotinuare indemnizaţia, dar pe altă lege. Această indemnizaţie va creşte la 640 de lei din ianuarie 2018″, a mai spus Vasilescu, adăugând că legea pensiilor va conţine câteva modificări referitoare şi la pensionarea anticipată.
Lia Olguţa Vasilescu a vorbit şi despre recalcularea pensiilor celor care au lucrat în acord global: „Există o cerere din partea avocatului poporului, Victor Ciorbea, care m-a rugat să luăm în calcul la legea pensiilor şi plăţile în acord global pentru că s-au plătit contribuţii şi de aici, şi pentru ore suplimentare, pentru al 13-lea salariu. Cei care vin cu adeverinţe vor beneficia, cei care nu vin cu documente… nu putem să-i credem pe cuvânt. Nu doar Casa Naţională de Pensii trebuie să facă calculele şi este nevoie de timp şi pentru aducerea documentaţiei”.
Alte declaraţii ale ministrului Muncii la România TV:
– Formula de calcul a pensiilor va trebui analizată întâi la Minsterul de Finanţe şi abia apoi va fi prezentată, pentru că nu vrem să dăm speranţe nerealiste.
– Creşterea va fi bugetată cu o sumă de ordinul miliardelor.
– Noi nu am intrat în vârsta de pensionare. Nu creşte, rămâne cea din actuala lege. Se schimbă modalitatea de calcul pentru că femeile deşi cotizează mai puţin şi lucrează mai puţini ani ies cu o pensie mai mare decât bărbaţii şi vrem să echilibrăm acest lucru. Cine vrea să rămână în sistem peste vârsta de pensionare, poate să o facă fără să mai cumuleze pensia cu salariul. Se poate merge până la vârsta de 70 de ani. La o discuţie cu sindicatele cineva cerea să se poată cumula pensia cu salariul, iar altcineva spunea că nu e de acord. Aceasta va fi o decizie politică. Dacă ai nevoie de un om în sistem nu trebuie să îl dai la pensie la 40 de ani şi a doua zi îl angajezi pe aceeaşi funcţie, îi dai acelaşi salariu, ia şi pensie şi, cum s-a întâmplat la pensiile speciale, chiar să fie una uriaşă. Pentru a rămâne în sistem e nevoie de acord cu angajatorul şi de adeverinţă medicală că este apt.
*
Recent, Lia Olguţa Vasilescu a vorbit la România TV despre proiectul legii pensiilor, subliniind că nicio pensie nu va scădea după intrarea ei în vigoare, iar vârsta de pensionare a femeilor nu va creşte.
„Legea e gata, proiectul e finalizat, a rămas să facem nişte calcule împreună cu Casa de Pensii şi Ministerul de Finanţe. Liviu Dragnea a vrut nişte exemple foarte concrete, cât e azi pensia unui fost medic, cât va ajunge, fost agricultor şamd, pentru ca atunci când venim cu legea în spaţiul public să putem răspunde la toate întrebările”, a declarat Lia Olguţa Vasilescu.
După intrarea în vigoare a legii, toate pensiile vor fi recalculate, însă Lia Olguţa Vasilescu a dat asigurări că niciuna nu va scădea.
„Pot să vă spun cu certitudine că nicio pensie aflată în plată nu va scădea. Şi dacă se recalculează şi iese un punctaj mai mic, va fi plătită pensia aflată în plată”.
Totodată, vârsta de pensionare pentru femei nu va creşte, în schimb, cei care doresc să rămână în sistem şi după 65 de ani o vor putea face dacă au acordul angajatorului şi un certificat medical, care să ateste că sunt în continuare apţi de muncă.
Ministrul Muncii va vorbi şi despre transferul contribuţiilor de la angajator la angajat şi va explica totul despre ce ar urma să se întâmple cu salariile din mediul privat-