„Toţi cei care au avut tichete de masă le au în continuare pentru anul acesta. Voucherul de vacanţă se dă anul acesta în format electronic, pe când anul viitor va intra în salariu. Anul acesta nu se pierde nici un drept. Unii lideri de sindicat au interese. Am şi probe. Există o firmă care face tichete şi vouchere, le tipăreşte, şi această firmă e controlată de un lider de sindicat, care a venit şi a spus că dacă le scoatem legea nu se va aplica niciodată. Când am zis că mă gândesc să retrag legea, sindicatele mi-au zis să nu o fac că vor ieşi în strada. Liderii de sindicat fac scadal la televizor, în spatele uşilor închise lucrurile stau altfel”, a declarat ministrul Muncii la B1TV.
În ceea ce priveşte legea salarizării, Olguţa Vasilescu a precizat că nu se vor aplica măriri începând cu 1 iulie, ci de la începutul anului 2018. „De la 1 iulie nu cresc salariile, doar administraţia publică locală trece pe o altă grilă. Se va porni de la salariul minim pentru necalificaţi şi se va ajunge la maxim- salariul viceprimarului. Am constatat că la nivelul tuturor primăriilor din această ţară salariile angajaţilor sunt peste ale primarilor. Dacă se va raporta toată lumea la salariul viceprimarului, nu va putea trece peste primar”, a spus Vasilescu, conform Mediafax.
Olguţa Vasilescu a precizat că se vor înregistra scăderi salariale la 3% dintre bugetari, acolo unde veniturile sunt mari. În ceea ce priveşte creşterile salariale, ministrul a dat exemplu unui soldat, acesta urmând ca până în 2022 să ajungă la un salariu de 2.500 lei, faţă de 1.450 lei cât are acum, fără sporuri. De asemenea, Vasilescu a precizat că în unele cazuri sunt creşteri salariale în curs, dând exemplul direcţiilor de tineret şi sport, unde de săptămâna viitoare vor fi măriri de 20%:
Vasilescu a precizat că anvelopa salarială a fost depăşită cu mai puţin de un miliard lei. „Anvelopa pentru anul viitor este de 10 miliarde lei. 32 miliarde aveam de la început pentru măririle salariale. Am depăşit-o puţin, cu cât înseamnă majorările care ar fi trebuit de la 1 ianuarie pentru medici şi profesori. Am depăşit cu sub un miliard de lei”, a spus ministrul.
Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, în calitate de for decizional, cu 188 de voturi „pentru”, 28 de voturi „împotrivă şi 47 de abţineri, proiectul de lege privind salarizarea personalului bugetar.