Potrivit expunerii de motive a propunerii legislative, în actuala formă a Legii 202/1998 privind organizarea Monitorului Oficial, actele normative, precum și alte informații publicate de către acesta sunt disponibile gratuit, în versiunea online, doar pentru 10 zile de la publicarea lor, iar după expirarea acestei perioade oricare cetățean sau instituție de drept public sau privat este obligată să achiziționeze un abonament lunar/ anual, chiar dacă pentru MO accesul permanent nu implică noi costuri suplimentare, iar Monitorul Oficial nu este orientat către scopul obținerii de profit.
Inițiatorul, deputatul PSD Gheorghe Florin, a propus ca tot conținutul actelor publicate de către Monitorul Oficial să fie accesibil permanent și gratuit în varianta de citire online, pe pagina de internet.
„În ceea ce privește punerea la dispoziție a actelor în format tipărit, menținem furnizarea acestora contra cost, știindu-se că tipărirea acestora implică costuri reale prilejuite de tipărire, livrare. Nu există un impact bugetar al acestei măsuri”, susține inițiatorul proiectului.
El a subliniat, între altele, că jurnalele oficiale din majoritatea statelor membre ale UE, precum și Jurnalul Oficial al UE pun la dispoziția cetățenilor, în mod gratuit, în varianta internet, accesul la actele publicate.
Guvernul și Regia Autonomă Monitorul Oficial nu susțin adoptarea propunerii legislative.
Raportul Comisiei juridice va merge în plenul Camerei Deputaților, care este for decizional.