Nemţii sunt mari consumatori de bere, aşa că s-au gândit să facă un studiu privind efectele acestei băuturi asupra organismului şi a aspectului fizic. Pentru că adesea se foloseşte termenul „burtă de bere”, o echipă de cercetători a încercat să afle dacă licoarea este cu adevărat cauza acestei deformări a corpului.
Studiul s-a desfăşurat pe parcursul a patru ani, timp în care cercetătorii au analizat greutatea şi dimensiunile taliei şi ale şoldurilor la aproape 20.000 de persoane. Participanţii trebuiau doar să spună câtă bere consumau şi ce altceva consumă zilnic.
La studiu au participat şi femei – împărţite în patru categorii, de la „consum zero” până la „consum moderat” -, şi bărbaţi – împărţiţi în cinci categorii, de la „consum zero” până la „consum foarte mare”. La femei, „moderat” echivala cu cel puţin 250 ml de bere pe zi, iar la bărbaţi între 500 şi 1000 ml.
Totodată, „burta de băutor de bere” a fost definită ca un strat de grăsime proeminent începând din zona taliei şi prea mare în raport cu dimensiunile şoldurilor şi cu înălţimea.
Rezultatele studiului, publicate în European Journal of Clinical Nutrition, arată că nimic nu susţine ideea că burta creşte direct proporţional cu cantitatea de bere consumată. Da, berea îngraşă, însă nu se pune problema ca stratul adipos să se depună în mod exagerat în zona abdomenului tocmai din cauza ei.