Mulţi se feresc să comenteze şi să pună degetul pe rană în cazul atât de sensibil al dosarelor preoţimii române. Unul dintre cei care ştiu multe şi au avut curajul să şi vorbească este poetul Mircea Dinescu, fost disident şi fost membru al Colegiului CNSAS mulţi ani de zile, scrie ziarulring.ro.
„Nu se pune, de fapt, problema micilor preoţi de ţară în această poveste. Se pune problema celor care au făcut carieră înainte de ’89 şi imediat după, ajutaţi de băieţii de la Securitate, dintre care unii pot să fie şi ofiţeri acoperiţi. Că nu s-au sfiit securiştii să facă şi din preoţi ofiţeri acoperiţi. Şi au rămas în adormire, asta este clar. Mai ales cei care au fost plecaţi prin străinătate (n.r. – la studii sau în misiune). Pe vremea comunismului era foarte greu să intri în legătură cu diaspora. Şi modalitatea aceasta, cu ajutorul preoţilor, în bisericile româneşti, s-a folosit. (…) Ce-mi amintesc este că a existat o listă destul de babană de preoţi cu funcţii importante după ’89. Am văzut acea listă. Era un ordin dat de un general, cred că de pe la DIE, care spunea ca dosarele acelor preoţi (n.r. – cu importante funcţii după ’89) să fie făcute scrum„, a declarat Mircea Dinescu.
Întrebat dacă Patriarhul Daniel, care înainte de ’89 a fost la studii în străinătate, s-ar putea afla pe acea listă a dosarelor ce trebuiau arse, Dinescu spune: „Pe lista aceea cu siguranţă era şi Patriarhul Daniel. Sigur că sărea în ochi. Cred că lista există încă la CNSAS şi se poate cere. Problema este că generalul DIE nu motiva de ce să fie arse acele dosare. Pe acea listă se aflau fie preoţi plecaţi prin străinătate, trimişi de patriarhie, fie prelaţi cu diverse funcţii: un rector la şcoala de popi şi, mă rog, alţi prelaţi. Era o listă cu barosani, dar acolo nu scria «dosare de urmărire» şi nici de «colaboratori». De obicei, când se făceau chestii din astea, ei făceau nişte raporte în care spuneau: «Distrugem reţeaua!». Dar aici a fost o listă cu măsuri rapide. Nu putem şti despre ce era vorba. Au făcut o listă cu unul şi unul, cu ordinul ca dosarele să fie degrabă făcute scrum”. Să fi dispărut definitiv urma acelor dosare… în ceaţă şi fum?„, a conchis Dinescu.
Iniţiativă a unui grup de deputaţi liberali şi independenţi, proiectul de lege adoptat tacit de Camera Deputaţilor modifică articolul 3, alin. u) din OUG nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, elimină al doilea articol care prevedea că verificarea se face la cererea reprezentanţilor cultului religios de care aparţin ce vizaţi. Astfel, se elimină dreptul exclusiv al reprezentantului cultului religios de a solicita verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia a unui preot.