„Atitudinea PSD în cazul votului prin corespondenţă se poate plasa între cinism şi nepăsare. Pesediştii conduşi de Liviu Dragnea sunt cei care în obiectivul camerelor de filmat sunt cei mai buni prieteni ai românilor din diaspora, însă, în culisele politicii, când vine vorba de luat decizii în favoarea acestor cetăţeni, PSD îşi urmăreşte propriile interese meschine„, a declarat Marian Petrache, referindu-se la ultima şedinţă a Comisiei de cod electoral, în care PSD a acuzat AEP pentru întârzierea proiectului, potrivit romanialibera.ro.
Petrache amintește că în urmă cu doar trei zile parlamentarii PSD susțineau că vor introduce cât mai curând un proiect privind votul prin corespondenţă, acuzând, în mod ironic, pe cei din PNL de tergiversare.
„Lăsând la o parte ipocrizia specifică PSD-ului, care timp de 10 luni a tot blocat adoptarea votului prin corespondenţă, adevărata faţă a PSD abia acum iese la iveală, la nici câteva zile distanţă de la asumarea publică a adoptării votului prin corespondenţă. PSD, prin vocea acuzatoare a lui Valeriu Zgonea, îşi arată limitele în a realiza acest proiect. Nu putem spune dacă e vorba de incompetenţă sau indolenţă, însă un lucru e clar, acela că PSD caută ţapi ispăşitori pentru neputinţa lor. Mai nou, vinovaţi pentru că nu avem un vot prin corespondenţă sunt cei de la Autoritatea Electorală Permanentă. Potrivit logicii lui Valeriu Zgonea, toată lumea este de vină, numai PSD-ul este sfânt„, mai spune Petrache.
La începutul săptămânii, PSD a anunţat, prin vocea preşedintelui interimar Liviu Dragnea, că partidul va prezenta până cel târziu luni, 12 octombrie, un proiect de lege privind votul prin corespondenţă şi va prelua conducerea Comisiei de cod electoral, după demisia liberalului Mihai Voicu.
CITEŞTE ŞI: Zgonea: Scenariul cel mai lung pentru adoptarea legii votului prin corespondenţă ar fi luna februarie 2016
Vicepreședintele PNL, deputatul Raluca Turcan a declarat joi, că liberalii militează pentru votarea legii votului prin corespondență în următoarele trei săptămâni.
„PNL militează pentru votarea acestei legi în următoarele trei săptămâni, deoarece votul prin corespondență trebuie să devină lege până în luna noiembrie”, a menționat deputatul PNL Sibiu.
Deputatul PNL îl avertizează pe președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, că, „dacă va amâna termenul de adoptare a legii votului prin corespondență până anul viitor, în luna februarie, România va încălca recomandările Comisiei de la Veneția — prin care se precizează ca modificarea legilor electorale se face cu minim un an înaintea alegerilor. Altfel, 20% dintre cetățenii cu drept de vot vor fi umiliți, din nou, la cozile de la consulate și ambasade din cauza neaplicării votului prin corespondență.”