„Pare de necrezut ca liderii Partidului Popular European să critice evoluțiile scenei politice din România. Nu era același PPE care l-a susținut pe Berlusconi când acesta a trecut cu crampoanele peste regulile politicii Italiei? Nu este același PPE care acum îi susține pe Borisov si Saakashvili, cei care ignoră regulile democrației în propriile țări. Și nu europarlamentarii PPE l-au ovaționat cinci minute în șir pe Viktor Orban la Strasbourg, în ciuda precedentelor sale anticonstituționale?”, se arată în comunicatul semnat de Watson.
Liberalul britanic susţine că popularii europeni nu au avut nicio reacţie „atunci când Băsescu a schimbat legea în România astfel încât să fie nevoie ca 50% din electoratul înscris pe liste să sprijine suspendarea, în loc de 50% din cei care votează efectiv”, revenirea la forma anterioară a legii fiind un demers democratic.
Totodată, Watson se alătură liderilor USL care au acuzat Curtea Constituţională că ia decizii pe considerente politice. „Trebuie doar să ne uităm la recentele numiri de la Curtea Constituțională și la candidații asupra cărora Băsescu și-a exercitat dreptul de veto, pentru a observa că acesta a politizat instituția”, scrie liderul ELDR.
„Îi cerem noului guvern să acționeze cu responsabilitate în limitele sale constituționale pentru a restabili respectul pentru Constituție. Mai mult, noi propunem ca toate partidele să se reunească pentru a ajunge la o înțelegere cu privire la un cod de bună-conduită pentru guvernarea țării”, se mai spune în comunicatul lui Watson.