Ziua Naţională a României. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Alba Florin Roman (PNL) spune că Armata a IV-a Transilvania a fost trimisă la parada de 1 Decembrie de la Alba Iulia fără combustibilul necesar şi solicită demisia ministrului Apărării, Mircea Duşa, pentru „ofensa adusă Armatei şi românilor”.
„Este un fapt unic în istoria Zilei Naţionale a României de la Alba Iulia: ministrul Duşa a trimis Armata a IV-a Transilvania la paradă la Alba Iulia fără combustibilul necesar. Prin urmare, Primăria si Consiliul Judeţean Alba au acoperit necesarul de circa 3.000 de litri de motorină pentru repetiţii şi paradă! Pentru ofensa adusă Armatei şi românilor de Ziua Naţională, cer demisia ministrului Duşa, care cred că astfel demonstrează că este mândru că este român”, arată Florin Roman.
Ministrului Apărării a declarat la România TV că ceremonia militară se organizează conform regulilor.
„Îmi pare rau ca si de Ziua Naţională se face politică. Domnul vicepreşedinte nu a studiat legea, e adevarat ca e noua, a intrat de o luna in vigoare si sunt mandru că este iniţiativa mea legislativă. În muncipiile resedinta de judeţ se organizeza ceremonii militare de Ziua Nationala. La Alba Iulia vor fi aproape 900 de militari si 50 mijloace tehnice. Pentru toate resedintele de judeţ am asigurat condiţii materiale necesare pentru parada militara si cine vrea sa faca campanie eu nu sunt de acord si nu mi se pare normal. Eu nu am discutat cu domnul vice, ci cu primarul si precizez ca la Alba Iulia va fi o parada impresionanta pe masura importantei evenimentului. Ceremonia militară se organizează conform regulilor, daca cineva vrea sa faca ceva in plus trebuie sa contribuie cu mijloace materiale necesare„, a declarat la România TV Mircea Duşa.
Ministerul Apărării Naţionale a comunicat că în baza legii nr. 136/2014 ceremoniile de sărbătorire a Zilei Naţionale a României se organizează în Capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană.
Potrivit unui comunicat de presă, Ziua Naţională a României va fi marcată de autorităţile publice centrale şi locale şi celelalte instituţii ale statului prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative cu caracter evocator şi ştiinţific, consacrate istoriei patriei, precum şi ceremonii militare specifice, organizate de Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul Afacerilor Interne şi celelalte instituţii din sistemul de apărare, ordine publică şi siguranţă naţională, conform legii nr. 136/ 2014 pentru organizarea şi desfăşurarea evenimentelor dedicate Zilei Naţionale a României – 1 Decembrie.
Actul normativ prevede că ‘în Capitală şi în municipiile reşedinţă de judeţ se vor organiza ceremonii de sărbătorire a Zilei Naţionale a României, pe baza normelor convenite între instituţiile prefectului, consiliile judeţene, consiliile locale şi comenduirile de garnizoană’.
‘La solicitarea primarilor pot fi organizate ceremonii militare de sărbătorire a Zilei Naţionale a României şi la nivelul altor unităţi administrativ-teritoriale’. Articolul 3 al legii precizează că ‘finanţarea cheltuielilor necesare organizării ceremoniilor militare specifice se face în conformitate cu legile în vigoare’.
Anul acesta, la parada militară din Bucureşti vor participa peste 2.700 militari cu 280 de mijloace tehnice, dintre care 20 aeronave, iar la Alba Iulia aproximativ 860 militari cu 41 de mijloace tehnice, dintre care 3 aeronave’, se mai arată în comunicatul MApN.
Ziua Naţională a României. Preşedintele ales, Klaus Iohannis, va fi prezent de Ziua Naţională a României la Alba Iulia, unde va participa la o parte dintre manifestările oficiale organizate cu acest prilej.
Ziua Naţională a României. Prim-vicepreşedintele Partidului Naţional Liberal (PNL) Teodor Atanasiu, senator de Alba, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că preşedintele ales, Klaus Iohannis, va ajunge luni la Alba Iulia în jurul orelor 11,00, când va depune coroane de flori la busturile Regilor Ferdinand şi Maria. Klaus Iohannis va asista la Te Deum-ul oficiat la Catedrala Reîntregirii şi la parada militară, după care va acorda, la sediul Primăriei Alba Iulia, un interviu pentru presa străină, a precizat Teodor Atanasiu.
Manifestările oficiale vor debuta luni la Aba Iulia la orele 9,30, cu depuneri de coroane la statuile lui Ionel Brătianu şi Iuliu Maniu, urmate la 10,15 de depuneri de jerbe de flori la busturile Regilor Ferdinand şi Maria, iar la 10,30 la statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul. La orele 11,00 este programată, pe terasa Sălii Uniri, primirea soliilor din cetăţile de scaun. Te-Deum-ul va începe la orele 12,00, urmând ca parada militară să se desfăşoare începând cu 12,30.
Peste 520.000 de lei au fost alocaţi de Consiliul Judeţean Alba şi Primăria Alba Iulia pentru organizarea manifestărilor dedicate Zilei Naţionale a României şi împlinirii a 96 de ani de la Marea Unire din 1 Decembrie 1918.
Prognoza de specialitate relevă faptul că, la nivel naţional, în intervalul 29 noiembrie – 1 decembrie, vremea va fi închisă, cu precipitaţii mixte şi mai ales ninsori în zona montană.
PROGNOZA METEO. Ziua Naţională a României şi începutul calendaristic al iernii vin într-adevăr cu vreme de iarnă. Luni, norii acoperă jumătatea de sud-vest a ţării, unde aduc precipitaţii pe arii extinse, ploi mai ales în Banat şi în Crişana, îndeosebi ninsori în Oltenia şi mai ales seara şi noaptea în Muntenia, în timp ce în Transilvania şi în Dobrogea aşteptăm precipitaţii mixte, aşa că pe arii restrânse se va forma polei. Vântul începe să crească în intensitate, suflă mai tare în Banat, iar spre seară şi noaptea prinde putere în Oltenia şi bună parte a Munteniei. Maximele vor fi între -5 şi 7 grade. Marţi şi miercuri şi pe arii ceva mai restrânse continuă să ningă în mare parte a ţării, în vest mai cad precipitaţii mixte timp în care şi vântul mai are intensificări, apoi vremea se mai domoleşte.