Ţuica bagă tensiuni în Coaliţia de guvernare. Conform surselor politice, luni a avut loc o nouă întâlnire între experții liberali pe finanțe și ministrul Marcel Boloș. Principalele concluzii ale discuției sunt că liberalii nu sunt de acord cu supraaccizarea țuicii și cu măsura restricționării plății cash.
Una dintre subiectele majore aduse în discuție a fost propunerea guvernului de a crește amenzile pentru cei care produc mai mult de 200 de litri de țuică acasă. Se pare că ministrul Finanțelor, susținut de PNL, Marcel Boloș a avut o reacție foarte fermă pe subiect: „În mandatul meu de ministru, acest lucru nu se va întâmpla.”
Al doilea punct al discuției a fost plafonarea plăților cash, o măsură care a generat reacții controversate în rândul populației, în special a celor care locuiesc în mediul rural. Guvernul intenționează să limiteze sumele care pot fi plătite cash la 5.000 de lei începând de anul viitor, iar din 2025 această limită ar urma să scadă la 2.500 de lei.
Finanțiștii liberali au subliniat că această măsură nu ar trebui implementată până când bancomatele și terminalele POS nu vor fi instalate în mediul rural, pentru a asigura accesul tuturor românilor la aceste facilități.
Astfel, cetățenii trebuie să ia măsuri de precauție înainte de a se apuca de producția de țuică sau rachiu și să respecte strict reglementările statului. Legea impune ca fiecare gospodărie care deține o instalație de producție să o înregistreze la autoritatea vamală. Cu toate acestea, înregistrarea nu este suficientă pentru a începe producția.
Ţuica, anunţată la Fisc
Oamenii trebuie să notifice în scris autoritățile vamale cu privire la intenția lor de a produce țuică sau rachiu, menționând cantitatea planificată și materia primă utilizată. După finalizarea procesului de producție, aceștia trebuie să declare cantitatea produsă la autoritatea vamală. Ulterior, autoritatea vamală va calcula suma accizelor pe care producătorul trebuie să le plătească.
Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni sub forma unor amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. Cu toate acestea, există posibilitatea ca aceste amenzi să fie dublate în viitor, în cazul în care Guvernul decide acest lucru. Prin urmare, românii ar putea fi supuși unor amenzi între 2.000 și 10.000 de lei.
De asemenea, este important de menționat că, în trecut, mulți români au beneficiat de o reducere de 50% a amenzilor emise de ANAF, dacă acestea erau plătite în termen de 15 zile de la emitere. Această facilitare nu va mai fi valabilă în viitor.