Liberalizarea preţului gazelor creşte facturile la căldură. Iată modul de calcul al impozitului pe gaze

Liberalizarea preţului gazelor va creşte povara facturilor la căldură. Astfel, românii sunt nevoiţi să caute soluţii de reducere a cheltuielilor şi a risipei de energie. Statul promite termoizolarea unui număr dublu de apartamente faţă de 2016. De asemenea, Ministerul Finanţelor schimbă modul de calcul al impozitului pe gaze, ca să poată lua bani şi după liberalizarea de la 1 aprilie.
Iulian Tudor
30 mart. 2017, 07:23
Liberalizarea preţului gazelor creşte facturile la căldură. Iată modul de calcul al impozitului pe gaze

Mai bine de jumătate din cele 8,8 milioane de locuinţe din România beneficiază de o sursă proprie de încălzire. De asemenea, peste 50% din clădirile individuale ale ţării sunt amplasate în mediul rural, unde încălzirea cu lemne este încă preponderentă. Totuşi, numărul locuinţelor care folosesc gazul ca sursă primară de încălzire poate fi estimat la aproape patru milioane. Chiar dacă liberalizarea preţului gazelor, care ar trebui să aibă loc la 1 aprilie, va fi amânată, ea tot se va întâmpla până iarna viitoare, la presiunea producătorilor de gaze şi a Comisiei Europene, scrie capital.ro.

Marii furnizori de gaze, E.On şi Engie, spun că liberalizarea va conduce la o majorare cu 45% a facturilor la încălzire.

În prezent, mai bine de un sfert dintre proprietarii de locuinţe din România sunt nevoiţi să împrumute bani sau chiar să facă un credit pentru a plăti factura la încălzire, se arată într-un studiu extins la nivel naţional şi la toate tipurile de încălzire, realizat de compania americană Honeywell.

Din acest grup de români, 5,8% spun că se confruntă frecvent cu această situaţie. Scumpirea gazelor va accentua semnificativ situaţia actuală.

Modul de calcul al impozitului pe gaze

Metodologia de calcul a impozitului utilizează, acum, preţul regementat de stat pentru gazele achiziţionate pentru populaţie. Potrivit noului proiect de act normativ al Finanţelor, în baza de calcul a impozitului, preţul reglementat va fi înlocuit cu sintagma „PMPCC-preţul mediu ponderat al gazelor naturale din producţia internă corespunzătoare cantităţilor comercializate pe piaţa concurenţială pentru consumatorii casnici. În cazul în care tranzacţiile sunt încheiate pe pieşele centralizate de gaze naturale, PMPCC reprezintă preţurile gazelor naturale la care sunt încheiate tranzacţiile„, scrie economica.net.

Tariful final al gazelor pentru populaţie va creşte cu 1-2% de la 1 aprilie, când preţul gazelor de producţie internă va fi liberalizat, a declarat, marţi, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energie (ANRE), într-o dezbatere pe această temă.

El a arătat că, în următoarele zile, până la sfârşitul săptămânii, ANRE va emite un ordin în care va aproba un preţ final reglementat pe care furnizorii pentru piaţa reglementată vor trebui să îl respecte.

Practic, în ceea ce priveşte preţul final, de la 1 aprilie va fi o ajustare modică de 1-2% pentru consumatorii casnici pentru întregul an gazier de acum încolo până la 1 aprilie 2018. Dacă în această perioadă vor fi diferenţe mari faţă de preţul pe care îl stabilim acum, vom discuta la momentul respectiv dacă este nevoie sau nu de o nouă ajustare, dar nu mai puţin de 5%. Nu discutăm decât dacă vor fi diferenţe mai mari de 5% faţă de acest preţ„, a subliniat şeful reglementatorului.

Havrileţ a mai spus că ANRE va calcula preţul final de la 1 aprilie pornind de la preţul actual de 60 de lei pe MWh pentru gazele de producţie internă, însă, pe viitor, autoritatea nu va mai putea da preţuri de referinţă.

Citeşte şi Consiliul Concurenţei investighează piaţa serviciilor conexe activităţii de distribuţie a gazelor

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Mesaj viral transmis de Piedone de Paște! Dușmanii lui au rămas fără cuvinte!
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
România a pierdut cea mai frumoasă cântăreață. Era diva României. Era un fenomen, un simbol
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație