Rezoluția, prezentată de Londra și Paris, a fost adoptată în unanimitate de cele 15 țări membre ale Consiliului.
ONU extinde astfel, la cererea Uniunii Europene, operațiunea navală Sophia. Aceasta a vizat inițial lupta contra contrabandiștilor ce incită mii de migranți să încerce să traverseze Mediterana spre Europa riscându-și viața.
Potrivit Agerpres, acum și timp de douăsprezece luni, navele de război europene vor putea intercepta și „inspecta fără întârziere în largul Libiei vase venind din Libia sau care se duc acolo” și care sunt suspectate că transportă arme și echipamente militare.
Rezoluția se bazează pe capitolul 7 al Cartei ONU ce permite utilizarea forței.
Cele mai multe dintre armele ce intră în Libia nu ajung la guvernul legitim — ale cărui forțe sunt angajate într-o ofensivă pentru a recuceri Sirte de la gruparea Statul Islamic (Sl) — ci la rivalul său sau diverse grupuri armate și miliții, amintește France Presse.
Pentru ambasadorul francez François Delattre, care prezidează Consiliul în iunie, această rezoluție „are potențialul de a schimba situația în Libia”.
Ea „oferă în sfârșit mijloacele pentru o mai bună luptă împotriva Daesh (acronim arab al SI), oprind fluxul de arme ce alimentează instabilitatea în Libia”, a declarat el presei chiar înainte de vot.