”Aici este Centrul de excelență în domeniul fizicii, unde se vor pregăti toți elevii din județ, recomandați de rezultatele lor excepționale, pentru loturile olimpice, pentru că aici este cea mai performantă dotare din județ. În fiecare sâmbătă sunt 20 de elevi selectați din tot județul. Aici se vor face experimente, totul este nou, comandat și adus din Germania. Pentru a le facilita elevilor activitatea de laborator, dotările sunt speciale, cu brațe de comandă suspendate, în care sunt montate butoanele de comandă și prizele”, a declarat pentru AGERPRES Simona Lazăr, inginer laborant la Liceul Teoretic ”N. Lenau”.
Pentru a fi în siguranță, rețelele electrice din brațele suspendate sunt alimentate dintr-un punct de comandă unic, la care are acces doar profesorul. În laboratorul de chimie, mesele sunt speciale, cu borduri care împiedică revărsarea substanțelor pe elevi, dar și cu o nișă specială prin care se elimină mirosul noxelor rezultat în timpul experimentelor de laborator, menținând permanent aerul curat.
Prezent la inaugurare, ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, și-a exprimat convingerea că prima sa vizită la Timișoara ”va fi una cu mult succes, pentru că este o regiune dintre cele mai importante pentru relațiile dintre Germania și România”.
”Cred că este o coincidență fericită ca să înceapă această vizită cu acest eveniment de la Liceul german ‘N. Lenau’. (…). Este prima mea vizită la Timișoara și apreciez foarte mult că primul eveniment important al acestei vizite este acesta de aici, unde este un Centru de excelență, deschis nu doar pentru minoritatea germană, ci pentru toată țara, pentru elevi și studenți din familii române, indiferent de origine. Mă bucur că ați asigurat acest suport din partea primăriei”, a spus Cord Meier-Klodt.
Liceul respectiv avea și până acum laboratoare, dar nu atât de performante. Capacitatea lor este de câte 30 de locuri pe serie de elevi. În laboratoare au acces și elevii liceului, pe grupe, însoțiți de profesorii lor.