În primul rând, trebuie să știi că aproape tot sângele este îndepărtat din carne în timpul preparării acesteia, de aceea, la carnea „albă” crudă nu vezi pic de sânge. Numai o cantitate de sânge foarte mică rămâne în interiorul țesutului muscular atunci când cumperi bucățile de carne din magazin.
Așadar, ce este acel lichid roșu pe care îl vedem în carnea roșie? Carnea roșie, cum este cea de vită, este compusă din puțină apă. Această apă este amestecată cu o proteină numită mioglobina, care se extinde apoi și cuprinde cea mai mare parte a lichidului roșu pe care îl observi. Așadar, acest lichid roșu este de fapt o proteină numită mioglobină. Funcția sa este de a stoca oxigenul în celulele musculare. Și această proteină care „colorează” carnea roșie, oferă aceeași culoare și lichidului pe care noi adesea îl interpretăm drept sânge. Atunci când gătești carnea, mioglobina își schimbă culoarea din roșu în maro, iar datorită ei știi când carnea este gătită corespunzător.
Carnea roșie se deosebește de carnea albă în primul rând datorită nivelurilor de mioglobină din carne. Cu cât mai multă mioglobină este, cu atât este și mai multă carne. Astfel, majoritatea animalelor, cum ar fi mamiferele, care au o cantitate ridicată de mioglobină sunt considerate „carne roșie”, în timp ce animalele cu un nivel mai scăzut de mioglobină, cum sunt păsările de curte, sunt considerate „carne albă”.
Mioglobina este asemănătoare hemoglobinei, care stochează oxigenul în celulele roșii din sânge, prin faptul că stochează oxigenul în celulele musculare. Acest lucru este necesar pentru că mușchii au nevoie de oxigen imediat pentru a putea fi folosiți. Mioglobina este foarte pigmentată, așadar, cu cât mai multă este, cu atât carnea va fi mai roșie și mai întunecată la culoare atunci când o gătești.
Acest efect întunecat maroniu al cărnii care apare atunci când este gătită se datorează tot mioglobinei, sau mai exact, încărcării atomului de fier în mioglobină. Când carnea este gătită, atomul de fier se deplasează de la o stare de oxidare +2 la o stare de oxidare +3, după ce a pierdut un electron. Dar detaliile tehnice nu sunt importante aici, ci faptul că acel lichid roșu nu este sânge, ci de fapt o proteină care nu afectează cu nimic sănătatea noastră!