Lichior de izmă fin, ideal pentru serile de vară. Rețeta veche de opt decenii.
Ingrediente
Citește și: Rețetă de lichior de ouă. Preparatul va fi vedeta mesei de sărbătoare
Mod de preparare
Se spală frunzele de izmă și se pun într-un borcan încăpător sau într-un alt recipient adecvat. Se adaugă alcoolul, suficient cât să acopere frunzele de mentă, apoi se acoperă recipientul cu un capac sau cu o farfurie. Se lasă la macerat timp de 3 – 4 săptămâni într-un loc călduros, agitând ocazional, după care se strecoară lichidul.
Prepară un sirop din cele 2 pahare de apă și zahăr. Amestecă siropul cu alcoolul strecurat, apoi transferă lichidul în sticle pe care să le închizi bine. Păstrează sticlele într-un loc răcoros.
BONUS Lichior de cireșe, după o rețetă de la 1908
Ingrediente
Mod de preparare
Cireșele se spală și se curăță de codițe. De la 300 g cireșe (din cele 2 kg) scoatem sâmburii și îi zdrobim. Punem toate cireșele într-un borcan de sticlă încăpător sau o damigeană de sticlă și apoi adăugăm scorțișoara, cuișoarele, sâmburii zdrobiți și alcoolul, potrivit reteteistorice.ro. Amestecăm bine, astupăm recipientul și punem la macerat 1-2 săptămâni (din când în când mai amestecăm compoziția).
După perioada de așteptare, strecurăm lichidul și îl amestecăm cu siropul răcit de zahăr (zahărul se topește pe foc în apă și apoi se lasă la răcit). Se pune lichiorul în sticle, se astupă și se pun în cămară.