Licitaţia pentru CFR Marfă va porni de la 800 de milioane de lei

Licitaţia pentru pachetul de 51% din acţiunile CFR Marfă va porni de la un preţ de 798,05 milioane lei, iar câştigătorul licitaţiei va fi stabilit la jumătatea lunii iunie, potrivit anunţului de privatizare lansat vineri de Ministerul Transporturilor. Procedura va avea trei etape - precalificare, negociere pe bază de oferte preliminare şi neangajante, respectiv licitaţie cu ofertă în plic.
Romania TV
05 apr. 2013, 08:16
Licitaţia pentru CFR Marfă va porni de la 800 de milioane de lei

Preţul de ofertă (preţul de pornire a licitaţiei) este de 797.058.000 lei pentru întregul pachet de acţiuni scos la vânzare, iar oferta este valabilă 180 de zile de la data publicării, cu posibilitatea de a fi prelungită, se precizează în anunţ, informează Mediafax. Plata ar urma să fie efectuată într-o singură tranşă, prin transfer bancar la data finalizării tranzacţiei.

Dosarul de prezentare a companiei va putea fi achiziţionat de marţi, pentru 10.000 de euro, fiind necesară şi o scrisoare de intenţie a potenţialului cumpărător al acţiunilor.

Documentele de participare pentru precalificarea la licitaţie trebuie să fie depuse până la 22 aprilie.

Transporturile impun potenţialilor investitori o serie de criterii de precalificare, precum „experienţă relevantă în domeniul transportului de marfă şi capabilităţi operaţionale” şi „capabilităţi financiare care să demonstreze posibilitatea preluării şi dezvoltării afacerii”.

În cazul persoanelor fizice care participă în mod individual este nevoie şi de prezentarea unei scrisori de confort emisă de o bancă cu rating acordat de către Standard&Poors sau Fitch de
minim BB- sau de către Moody’s de minim Baa3 (corespunzătoare nivelului de „investment grade”), în cuantum cel puţin egal cu suma dintre preţul de pornire a licitaţiei şi suma
necesară pentru finanţarea investiţiilor propuse prin strategia de dezvoltare a CFR Marfă.

Alte condiţii sunt deţinerea unei licenţe de transport de marfă sau a oricărei alte aprobări, în vigoare, emisă de către o autoritate competentă în domeniul transporturilor cu cel puţin 3 ani înainte de data depunerii documentelor de participare, deţinută neîntrerupt şi fără încălcări semnificative în toată această perioadă, respectiv declaraţii fiscale pentru persoanele fizice române sau alte documente emise de o autoritate fiscală din ţara de origine, pentru persoanele fizice străine, din care să reiasă existenţa unui venit mediu anual de minimum 100 de milioane de euro rezultat din activităţile de transport de marfă, în ultimii trei ani financiari încheiaţi.

În cazul persoanelor juridice care participă în mod individual Ministerul Transporturilor impune aceleaşi criterii privind scrisoarea de confort şi licenţa de transport de marfă, precum şi existenţa unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro în ultimii trei ani financiari încheiaţi.

În cazul persoanelor care participă în cadrul unui grup de investitori se menţin criteriile vizând scrisoarea de confort şi licenţa de transport de marfă, altă condiţie făcând referire la existenţa unei cifre de afaceri medii anuale de minimum 100 milioane euro în ultimii trei ani financiari încheiaţi sau deţinerea sub administrare de active în valoare de minimum 300 milioane euro în ultimii trei ani financiari
încheiaţi.

Plicurile cu documentele de participare vor fi deschise la 23 aprilie. Acestea vor fi analizate până la 29 aprilie, când se va întocmi lista investitorilor precalificaţi să participe, în continuare, la procesul de privatizare a CFR Marfă.

Pentru participarea la negocierea pe bază de oferte preliminare şi neangajante, potenţialii cumpărători înscrişi pe lista scurtă vor depune la Ministerul Transporturilor, până la 8 mai, oferta preliminară şi neangajantă şi comentarii privind proiectul de contract de vânzare – cumpărare, inclus în dosarul de prezentare.

Comisia de Privatizare constituită la nivelul MT va purta negocieri cu fiecare dintre potenţialii cumpărători, începând cu data de 9 mai.

MT va redacta proiectul de contract de vânzare – cumpărare de acţiuni, aşa cum a rezultat în urma negocierilor, şi o va transmite tuturor potenţialilor cumpărători.

Pentru participarea la licitaţia cu ofertă în plic, potenţialii cumpărători vor depune, până la 13 iunie, oferta de cumpărare în plic sigilat, alte documente şi dovada privind achitarea taxei de participare la licitaţie, de 20.000 de euro. Totodată, o garanţie de participare în sumă de 10 milioane euro se va constitui în favoarea MT, prin scrisoare de garanţie bancară.

Comisia de privatizare va deschide plicurile la 14 iunie, când se va stabili şi ofertantul adjudecatar.

MT precizează în anunţ că îşi rezervă dreptul de a face publică lista persoanelor fizice şi/sau juridice care au cumpărat dosarul de prezentare şi de a modifica anunţul şi dosarul de prezentare.

CFR Marfă are un capital social de 312,34 milioane lei, deţinut integral de Ministerul Transporturilor.

Guvernul s-a angajat în ultimele negocieri cu FMI să publice anunţul de privatizare a CFR Marfă în luna martie a acestui an şi să semneze contractul de vânzare a unui pachet majoritar de acţiuni până la jumătatea lunii mai, tranzacţia urmând să fie încheiată atunci când „toate condiţiile vor fi îndeplinite.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Imagini din culise, care nu s-au difuzat la TV! Ce a putut face Gina Pistol după ce Smiley a pierdut finala Vocea României
Fanatik.ro
Adevărul despre relația dintre Cristela și Călin Georgescu. Cum s-au cunoscut, de fapt
Capital.ro
Avertisment pentru toți cei care țin banii la saltea. Ce trebuie să faceți cu numerarul. E obligatoriu
Playtech.ro
Câte pahare de vin se beau la masa de Crăciun, de fapt. Greșeala pe care o fac aproape toți românii
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Spionii lui Gigi Becali au descoperit un triunghi amoros la FCSB: Ngezana i-a furat colegului iubita româncă
wowbiz.ro
Karmen și Bogdan Căplescu, din nou împreună?! Cum au fost surprinși, după divorț
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
S-a împlinit visul de decenii al românilor. O șansă unică pentru actuala generație
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
A început Jubileul din 2025! Papa Francis a inițiat ceremonia de deschidere a Anului Sfânt
Cancan.ro
Vești PROASTE pentru românii care petrec Crăciunul pe Valea Prahovei! Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Elena Udrea e distrusă. Anunț din spatele gratiilor
StirileBZI
Acești angajați vor beneficia de al 13-lea salariu! Vor primi nici bonusuri de Crăciun
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
Soția lui Petre Daea a cerut ordin de protecție împotriva lui înainte de Crăciun. Fostul ministru: „Sărbătorim în familie”
substantial.ro
Avion al Azerbaijan Airlines, căzut de Crăciun, suspectat de probleme legate de apărarea antiaeriană
MediaFlux
MILIOANE de PENSIONARI au primit MAJORĂRI! ANUNȚ privind RECALCULAREA PENSIILOR
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Misterul sărbătoririi numelor de Cristian și Cristina: Tradiție sau confuzie?